Kubinyi Anna

Értelmessé tett szenvedés

Jókai Anna Kossuth-nagydíjas író, a Nemzet Művésze nyitotta meg Kubinyi Anna Kossuth- és Prima Primissima díjas textilművész Üzenő textilek című kiállítását a Várnegyed Galériában december 4-én.
Jókai Anna író kiemelte: Kubinyi Anna durva kenderrel dolgozik, így igyekszik visszafordítani, méltóságba hozni és felemelni az anyag lelkét eredendő szellemi mivoltába. Minden alkotása törekvés a kézzel tapintható valóság mögött rejtőző transzcendens valóság érzékeltetésére. Fölépít egy olyan világot, amelyben a durva kenderből aranyló csillogás tükröződik. Sok ismétlődő motívumot alkalmaz. Egyik az embereket a valóságba szorító gyökér. Fontosak az életfái, mert nagy életöröm van bennük. Ezek ábrázolásával is rámutat, hogy a világnak vannak olyan szellemi ős okai, amelyek rejtettek. Harmóniát sugárzó művei, szeretnék értelmessé tenni a szenvedést. A székely kapui vállalások, az erdélyi kötöttségű lélek megnyilvánulásai, amelyek Kubinyi Annában rendkívül erősek. Furcsa sajátos, lelki történést indítanak meg a képei. Meditációs tartalmakat hordoznak. A csodálatos isteni törvényből megmutatják az adott ember sajátját. Akárcsak a Kék madár című, amelyik Jókai Anna egyik regényének a borítóján is szerepel.
Kubinyi Anna textilművészt dr. Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere köszöntötte. A megnyitón közreműködött Tintér Gabriella Junior Prima díjas népdalénekes. A kiállítás megtekinthető 2015. január 10-ig, keddtől szombatig 11 és 18 óra között.
5 dicembre 2014