MűvészetMalom, Szentendre
Bogdányi út 32.

Átfogó Czóbel Béla-kiállítás Szentendrén

Czóbel, egy francia magyar címmel a Kossuth-díjas festőművész több mint hetven évet átfogó életművét csaknem 200 festményen keresztül mutatja be az a tárlat, amelyet pénteken, május 30-án nyitott meg a szentendrei MűvészetMalomban Hammerstein Judit, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára Ilan Mor izraeli és Roland Galharague francia nagykövet jelenlétében.
Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a szentendrei Ferenczy Múzeum igazgatója elmondta az MMA-nak, hogy a kiállított anyagnak mindössze 10 százaléka saját, vagyis a szentedrei Czóbel Múzeumból való, ahonnan elsősorban a főműveket hozták el az életművet átfogóan bemutató tárlatra. A kiállításra magyarországi köz- és magángyűjteményekből kölcsönöztek, és 55 külföldi magángyűjtő, köztük francia, belga, holland, amerikai adta oda a kiállításra Czóbeltől való munkáját. Az igazgató hozzátette, hogy több olyan mű is van a tárlaton, amelyet még soha nem láthatott a magyar közönség, mert Czóbel Béla azokat külföldön festette, és ott is adta el, korai korszakából is vannak a tárlaton ritkán látott festmények. A kiállítás-megnyitóra 200 oldalas magyar nyelvű katalógus jelent meg, amelyet júliusban követ az angol nyelvű is – tette hozzá Kálnoki-Gyöngyössy Márton.
Czóbel Béla (1883–1976) a magyarországi Nyolcak festőcsoport alapító tagja volt, először Nagybányán dolgozott, majd München, Bergen, Berlin  és Párizs következett, ott csatlakozott a francia Fauves-okhoz (Vadak) és velük állított ki. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is elismert, sikeres művész lett. 1940-ben tért vissza végleg Magyarországra, és Szentendrén telepedett le. Önarcképek, portrék, aktok, tájak, városrészek, enteriőrök és csendéletek a Czóbel-festmények témái.
 
A Czóbel-emlékkiállítás 2014. augusztus 31-ig látható a MűvészetMalom – Modern és Kortárs Művészeti Központban Szentendrén.
2 giugno 2014  |  kiállítás