« Indietro

2017. február 10. – Graphics open2

2017. február 10. – Graphics open[2]

Graphics open2
2017. február 10. ­­­‒ március 19.
Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem
 


A művészi grafika legfrissebb művei Közép-Európából
6 ország több mint 50 grafikus hallgatójától közel 100 alkotás
Határátlépések minden tekintetben
 
Megnyitó: 2017. február 9. (csütörtök) 18 óra
 
A grafika megújulása egyike a kortárs művészet legizgalmasabb jelenségeinek. Messze nem csak technikai kérdés, hanem sajátos médium, aminek éppúgy része az egyedi nyomhagyás, mint a nyomtatás és multiplikáció kérdésköre.
 
Az ember legősibb képi és nyomhagyó technikája a grafika. A képzőművészeti ágak kiinduló és végpontja egyben. A grafika minden korban folyamatosan változik, a legtöbbször mégis a trendek előtt jár, s nagy hatást gyakorol az aktuális irányzatok alakulására.
 
A XXI. században a grafika műfaja egy rendkívül sokszínű, egyben kísérletező művészeti ágat takar, amely a klasszikus grafikai technikáktól a legújabb számítógépes, illetve digitális képalkotói eljárásokig terjedő spektrumban a legváltozatosabb alkotásokat foglalja magába. Ma egy grafikai kiállításon éppúgy találkozhatunk rézkarccal és litográfiával, mint videómunkákkal, 3D-ben kinyomtatott plasztikákkal, interaktív installációkkal vagy akár grafikai elemeket magukon hordozó használati tárgyakkal. 
 
A Graphics open2 címmel a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termében nyíló kiállítás a kortárs grafika legfrissebb műveit mutatja be hét közép-európai társintézet összefogásával. Az MKE Grafika Tanszéke öt év elteltével ismét felkérte a régió fontos művészeti egyetemeit, akadémiáit, hogy mutassák be Budapesten legjobb, grafikai munkáikat, valamint leginkább jellemző hallgatói alkotásaikat. A kiállításon horvát, lengyel, osztrák, román és szlovák művészeti hallgatók művei láthatók a házigazda MKE diákjainak munkáival együtt.
 
Miként nyúlnak különböző nemzetiségű fiatal művészhallgatók – esetleges kulturális különbségeik ellenére – a mikrokörnyezetükben artikulált témákhoz vagy a nagyvilág által keltett benyomásaikhoz a kortárs művészet nyelvén? Milyen válaszokat adnak a globalizáció, a jelenkori népvándorlás, a politikai, ökológiai, gazdasági vagy társadalmi kérdésekre? Hogyan dolgozzák fel saját, személyes létük ingereit? Miként igyekeznek, illetve képesek-e azonosulni a XXI. század technikai vagy szakmai kihívásaival a kortárs művészi grafikán keresztül? Hogyan építi fel a művészetét egy pályakezdő fiatal képzőművész és milyen módokon érvényesül a hagyomány és a megújulás a kortárs művészi grafikában? ‒ ezekre az izgalmas kérdésekre kaphatunk választ a kiállított munkákon keresztül.
 
A Graphics open2 mindemellett a felsőfokú grafikaoktatás eredményeinek bemutatására is vállalkozik, hiszen az itt kiállított hallgatói alkotásokon keresztül nyomon követhető a művészeti felsőoktatásban zajló oktatói munka is. A tárlat egyúttal alkalmat teremt a meghívott közép-európai egyetemek grafikus hallgatóinak, hogy műalkotásaik révén megismerhessék egymás szakmai törekvéseit.