„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani"

Szecsődi Ferenc hegedűművész a magyar hangszerkészítők remekeiről, a nagyobb türelemről és a példamutatásról

Létezik-e még egy olyan tárgy, mint a hangszer, ami önmagában is műalkotás, ám amint elkészül, rögtön egy másik művészeti ág szolgálatába áll? Kortárs vonóshangszer kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe 2024. június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A nyaranként sikerrel megrendezett, kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
17 giugno 2024

MiniSZIT Fesztivál

Középiskolások egyedülálló tanévzárója Pécsen.

Pécs belvárosának egyik ikonikus helyszínén, a Szent István téren a város középiskolásai és zenekarai közösen ünnepeik a tanév végét 2024. június 21-től. A rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia Pécsi Regionális Munkacsoportja támogatja.

7 giugno 2024

Harsona est magyar zeneszerzők műveiből + videó

Rézfúvósok és zeneszerzők között ma is születnek művészi inspirációk

A magyar harsonások világszerte elismertek: Amerikától Németországon át a Távol-Keletig keresett szólisták és kamaraművészek, vagy éppen mesterkurzusok professzorai. 2024. június 2-án a Pesti Vigadó Harsona estjén őket is hallhattuk a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata és a Trianon Kutatóintézet rendezésében.

5 giugno 2024

Társasjáték

Mi kell egy jól működő társulathoz?

Kovács János karmester ötvenedik szezonját tölti a Magyar Állami Operaházban. Próbáról próbára él, júniusban Vajda János darabját vezényli az Eiffel Műhelyházban, majd augusztusban Verdi Az álarcosbál című művét az Operaházban. A Prima Primissima díjas művésszel szerepfelfogásról, hagymázos víziókról és mesterművekről is beszélgettünk.

3 giugno 2024

Bach napról napra

Gambára írt szonáták, fuvolaáriák és partiták is szerepelnek a Budapesti Bach-héten

Kamp Salamon a Lutheránia Ének- és Zenekar Kossuth-díjas karnagya, az MMA rendes tagja 2024. június 3. és 9. között várja a zeneszerető közönséget a 35. Budapesti Bach-hétre. A műsorösszeállítást több aktualitás inspirálta, mindenekelőtt a hálaadás és magasztalás, hiszen alapításának 120. évfordulóját ünnepli az együttes. A zárókoncerten Luther Márton éneke is felhangzik: „Adj békét a mi időnkben, Úristen téged kérünk…"

28 maggio 2024

Első alkalommal adták át a Bartók Rádió Zenei Díjakat

Az év hangszeres művésze Balázs János, az év zeneszerzője Dubrovay László és az év életműdíjasa a 91 éves Vásáry Tamás

Magyarország klasszikus zenei művészeinek értékőrző és értékteremtő munkássága elismeréseképpen a Bartók Rádió hagyományteremtő szándékkal tizenegy kategóriában adta át a csatorna zenei díjait 2024. május 22-én a Budapest Music Centerben. A díjátadót május 25-én, szombaton 18 órától a Bartók Rádióban és 19.40-től a Dunán, május 26-án vasárnap 21 órától az M5 kulturális csatornán tűzik műsorra.
 
 

23 maggio 2024
Ultimo