„Szeretni az embert és küzdeni"

Bemutatták Gajdó Tamás Huszti Péterről készült monográfiáját

Több mint könyvbemutatónak, „lélekmeleg emberi pillanatoknak voltunk tanúi" – kommentálta zárszavában az estét Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó ügyvezető igazgatója.
S valóban. Erről a résztvevők, Nagy Viktor, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője és két beszélgetőtársa, Huszti Péter színművész és Gajdó Tamás színháztörténész gondoskodtak. 
30 novembre 2023

Szerb szoprán nyerte a IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

A 31 éves szerb szoprán, Sonja Šarić kapta a 30 ezer eurós első díjat és a közönségdíjat is a Zeneakadémia által szervezett IV. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny szeptember 5-i díjkiosztó gálaestjén. A 20 ezer euróval járó második helyen Azat Malik kazah bariton végzett, a 10 ezer eurós harmadik díjat Jihoon Son dél-koreai tenor kapta, a szintén 10 ezer eurós, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával létrejött Marton Éva Különdíjat pedig Deniz Uzun török-német mezzoszoprán/alt vehette át. A versenyt jövőre is megrendezik.

5 settembre 2021

IV. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny

Augusztus 29-én a versenyzők fellépési sorrendjét eldöntő sorsolással, másnaptól pedig az elődöntőkkel indul az immár negyedik alkalommal rendezett Marton Éva Nemzetközi Énekverseny. A pandémia miatt tavalyról 2021-re halasztott megmérettetés élő fordulóiban összesen 71 versenyző vesz részt. Minden eddiginél többen, 255-en jelentkeztek 2020 tavaszán, közülük választotta ki a Marton Éva operaénekes, az MMA rendes tagja vezette előzsűri az élő forduló versenyzőit. A szeptember 4-i döntőn és az 5-i díjkiosztó gálaesten a Zeneakadémia Nagytermében a Magyar Állami Operaház zenekarát Kocsár Balázs karmester, az MMA rendes tagja vezényli.

27 agosto 2021

„Kétműfajú ember vagyok"

Beszélgetés Lukács Sándorral

„A versek a magány szent pillanataiban születnek" – véli Lukács Sándor. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjával a költészet mellett természetesen a legújabb színházi szerepekről, és egy kerek évfordulóról is beszélgettünk. (Kurucz Éva interjúja)

10 agosto 2021

Színházi szerepek és Deszka Fesztivál Ráckevei Annával

Egészen furcsa tapasztalat a főpróba után több mint egy évvel bemutatni az előadást"


Ebben az évben rendhagyó módon tartották meg Debrecenben az MMA által is évről évre támogatott Deszka színházi fesztivált. A kortárs magyar dráma fesztiválján a Nagyerdei Stadionban fűre lépni is szabad volt: a küzdőtérről pléden fekve, babzsákokon, vagy székeken ülve nézhette meg a közönség az online térbe készült előadásokat. „A bizonytalan járványügyi helyzet miatt merült fel ez az ötlet, és szerintem nagyon jól bevált" – meséli az idei rendhagyó Deszka Fesztiválról Ráckevei Anna. A Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját a „Finálé" című előadásról, és Klütaimnesztra szerepéről is kérdeztük. (Kurucz Éva interjúja)

29 giugno 2021

Úton a Harag György-kiállítás

A Magyar Művészeti Akadémia által Harag György születésének 95., halálának 35. évfordulója kapcsán meghirdetett emlékév programsorozata a Partiumban folytatódott. A korszakos színházrendező szülővárosában, a Bihar-megyei Margittán a Horváth János Líceumban nyílt meg a róla szóló emlékkiállítás 2021. június 25-én. A megnyitón Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának képviseletében Demeter Stefánia Katalin konzul, Tőtős Norbert, a Berettyó-menti és Érmelléki Közművelődési Egyesület elnöke, Nagy Gabriella, a Horváth János Líceum igazgatója, valamint a művész özvegye, Harag Ilona köszöntötte a résztvevőket. A kiállítást az MMA Nemzetközi és Határon Túli Ügyek Főosztályának vezetője, Komlóssy Ágnes nyitotta meg.

29 giugno 2021
Primo Ultimo