Aranyplakett a Szegedi Kortárs Balett vezetőinek

Az elismerést Echéry-Pataki András igazgató és Juronics Tamás művészeti vezető vehette át

A Carmina burana táncjátékkal kezdte meg új évadát a Szegedi Kortárs Balett társulata. Az idei jubileumi, ünnepi évad az együttes életében, ugyanis Juronics Tamás és Echéry-Pataki András éppen három évtizeddel ezelőtt vette át a társulat irányítását. 
A szeptember 23-i előadás előtt Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója köszöntötte a társulatvezetőket, majd a szegedi önkormányzat képviseletében Kozma József, a kulturális bizottság elnöke Szeged város aranyplakettjét adta át Echéry-Pataki Andrásnak és Juronics Tamásnak. A szegedi közönség legközelebb a pénteki Concerto-esten láthatja a Szegedi Kortárs Balett táncművészeit a Kisszínházban. Októberben Finnországban és Helsinkiben lép fel a társulat négy alkalommal, év végén pedig több belga várost érintő 14 napos turnéra indulnak.
Az eseményen a Szegedi Balett alapítójáról, az egykori világhírű táncművészről, Imre Zoltánról is megemlékeztek. Az ő az örökségét viszik és kamatoztatják tovább a jelenlegi vezetők, akik a színház főigazgatója szerint nemcsak elhivatottságban, de együttműködésben is példamutatóak.
 „Az, hogy ketten vezetünk egy társulatot ez ily módon jó dolog, az állandóan egy balansz, mindig ott vagyunk egymásnak ellensúlynak, érleljük egymás szellemiségét, tartalmas harminc év ami mögöttünk van"– mondta Juronics Tamás, táncművész, koreográfus, az MMA rendes tagja.
Részlet a Carmina burana c. előadásból
Forrás: Szegedi Kortárs Balett honlapja / Tarnavölgyi Zoltán

A Carmina buranát teltház előtt játszotta a társulat az évadnyitó alkalmával. A Szegedi Kortárs Balett november 10-én mutatja be a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódóan a Lánglelkű című produkciót, április 12-én pedig Csajkovszkij klasszikusa alapján a Fekete hattyút Juronics Tamás rendezésében. Az új bemutatók mellett a népszerű repertoárdarabokat is láthatja a közönség: a Bernarda Alba háza, a Bolero, a Carmen és a Lear király mellett a Concerto-est is műsoron marad, decemberben pedig újból látható lesz a Diótörő és a Hamupipőke is.
29 settembre 2023  |  juronics tamás szegedi kortárs balett