Fotó: Hurta Hajnalka B-j: Benkő András - koboz, Petrás Alina - ének, Petrás Mária – ének, dob

Sültü20

2018. november 24-én Budapesten, az UNESCO által elismert táncházmozgalom egyik legfontosabb helyszíneként számon tartott TEMI Fővárosi Művelődési Házban rendeztek jubileumi koncertet. Ezen csángó hagyományőrző zenészek közreműködésével többek között Petrás Mária Prima Primissima- és Magyar Örökség díjas moldvai népdalénekes, az MMA rendes tagja lépett fel. A rendezvényen az ünnepi koncertet követően moldvai táncházat tartottak a csángó zenészek vezetésével, míg az előtérben a Sültü Zenekar elmúlt 20 évére visszatekintő fotókiállítást tekinthették meg az esemény résztvevői.
Petrás Mária, Petrás Alina (keramikus, népdalénekes), valamint Legedi László István és Hodorog András (Népművészet Mestere-díjas moldvai csángó furulyások) is színpadra léptek a "Sültü20" című jubileumi koncerten.
Benkő András, a Magyar Rádió I. Népzenei Verseny hangszeres kategóriájának győztese, a Sültü Zenekar kobzosa elmondta, hogy a Budapesttől ezer kilométerre fekvő csángó falvakban mind a mai napig magyarul beszélnek és énekelnek, tartják hagyományaikat, melyeket jelentős részben a meghívott moldvai előadók révén ismerhetett meg a csángó kultúrát kedvelő magyar közönség.
A Sültü20 rendezvény ötletgazdája egyúttal köszönetét fejezte ki az eseménynek helyt adó TEMI Fővárosi Művelődési Háznak, mely egyrészt az UNESCO által elismert táncházmozgalom egyik bölcsőjének tekinthető, másrészt az együttes kéthetente szombatonként itt tartja moldvai táncházát.
Az est a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégium, a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete és a koboz.hu népzenei és régizenei oldal támogatásával valósult meg.

A csángó asszony egy napja – Egyszerű tanítások a teljes életet élt régiekről Petrás Máriától
 

Az évek óta Pomázon élő, moldvai csángó magyar születésű Petrás Mária keramikusművész, népdalénekes a moldvai csángó hagyomány, kulturális örökség hiteles, elkötelezett őrizője és folytatója. A filmben Petrás Mária moldvai és fiatal magyarországi társaival elmeséli és sűrítve megmutatja, hogyan telt el egy csángó asszony egy napja. (MMA, 2017)
26 novembre 2018  |  koncert petrás mária néptánc moldvai népzene táncházmozgalom