Népművészeti tábor határon túli és hazai fiatalok számára Létavértesen

Augusztus 8. és 12. között tartották meg Galánfi András a Népművészet Mestere, az MMA rendes tagja vezetésével a fazekas, kosárfonó, nemezkészítő, bőrműves és kovács szakmákat bemutató tábort.
A Vértesi Református Egyházközség és az egyházhoz tartozó Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény adott otthont a Létavértesen megrendezett népművészeti tábornak, ahol Csíkból, Válaszútról, a Párciumból, Gömörből és itthonról fogadtak fiatalokat a szervezők.
A különböző műhelyek vezetői a mesterségek legjobbjai voltak. Fazekas Lajos a Népművészet Mestere, Balogh Károly népi iparművész, Szakady Kincső, Hutkai László népi iparművész, Vajda László népi iparművész, az MMA rendes tagja.
A Rozsnyai Gyűjtemény csodálatos régi népművészeti tárgyai adták a mintát az autentikus alkotások megszületéséhez. Az inspiráló hatású környezetben sok szép alkotás született. Az itt megismert szakmákat a vendégeknek sikerült úgy elsajátítaniuk, hogy hazatérve otthon tovább tudják majd adni a mesterségbeli tudásukat.
A mesterfogások elsajátítása mellett a megjelentek előadásokat is meghallgathattak. Kóka Rozália népművész, az MMA levelező tagja, Petrás Mária népdalénekes, keramikusművész, az MMA rendes tagja, Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, az MMA levelező tagja és Dr. Papp Lajos előadásai nemcsak a népi kultúránkról, hanem emberségről, emberi helytállásról is szóltak.
A rendezvényen a fiatalok népdalokat tanultak Bárdosí Ildikó tanár vezetésével. Gyönyörű Zsigmond a táncház alaphangulatát adta meg, jókedvével, kitűnő tánctudásával, a talpalávalót Molnár Miklós hegedűtanár szolgáltatta. A tábor zárásaként pedig minden műhely bemutatta az elkészített alkotásait.
19 agosto 2016  |  galánfi andrás művészeti tábor