Fohász a mesterségekért

Mesterségbemutatókkal is várják a látogatókat a Vigadóban
 
A magyar művészetoktatás különleges intézményei a népi kézművességgel, a néphagyományainkból eredeztethető mesterségekkel foglalkozó iskolák, amelyek több mint húsz évvel ezelőtt kezdték meg tevékenységüket. Ezalatt az idő alatt sok fiatal ismerkedhetett meg valamelyik szakmával, s mostanra akár mesterévé is vált. A Pesti Vigadó két kiállítótermében négy tradicionális iskolából érkezett mesterek és tanítványok legszebb tárgyai tekinthetők meg a Fohász a mesterségekért című kiállításon szeptember 25-ig. 
Az augusztus 26-án megnyílt tárlaton kiállító iskolák: Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Nádudvari Népi Kézműves Szakiskolája és Kollégiuma, Nádudvar; Fóti Népművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, Fót; Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakközépiskola és Szakiskola, Győr; Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Békéscsaba.
Fekete György, az MMA elnöke köszöntőjében háláját fejezte ki azoknak, aki a tárlatot elképzelték és létrehozták. Emlékeztetett azokra az évekre, amikor még kérdéses volt, hogy a népművészet, mint önálló művészeti ág külön tagozattal képviseltetheti-e magát a köztestületben. Makovecz Imre és Kováts Flórián kitartó elszántságának köszönhetően azonban napjainkban a népművészet jelenléte egyértelmű és meghatározó a Magyar Művészeti Akadémia életében. Örömszerzőnek és példaértékűnek nevezte a tárlatot. Remélte, hogy a kiállított tárgyakat megtekintők között olyan beszélgetések alakulnak ki, amelyek segítenek megőrizni és továbbadni a népművészet tradicionális értékeit.
Landgráf Katalin, az MMA rendes tagja megnyitó beszédében kiemelte, hogy a tárlaton négy, egymástól távol működő, szervezeti formáját tekintve különböző közoktatási intézmény, iskola kiállítását tekinthetik meg, de szeretné hinni, remélni, hogy a népművészetünk és néphagyományaink iránti elkötelezettségünk, hasonló szemléletünk egyértelműen látszik a kiállításon.
A megnyitó házigazdája Kékedi László, az MMA Népművészeti Tagozatának vezetője volt. Az eseményen közreműködtek Nemcsák Károly színművész, valamint az Óbudai Népzenei Iskola növendékei és tanárai.
Landgráf Katalin megnyitón elhangzott beszéde letölthető innen.
 
Mesterségbemutatók a Fohász a mesterségekért című kiállítás nyitvatartási ideje alatt, minden pénteken és szombaton 10–16 óráig.

Időpontok:
Augusztus 27.
Fóti Népművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, Fót
Szeptember 23.
Fóti Népművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, Fót
Szeptember  910.
Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Nádudvari Népi Kézműves Szakiskolája és Kollégiuma, Nádudvar
Szeptember 1617.
Győri Kovács  Margit  Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakközépiskola és Szakiskola, Győr
Szeptember 2324.
Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Békéscsaba