Huszonöt éves a kisgyőri Családi Kézműves Szaktábor

1989-ben született meg az első kézműves szaktábor Kisgyőrben, melynek mozgatórugója, szervezője, irányítója kezdetben Szegedi Miklós, a miskolci faragószakkör vezetője és Kékedi László kisgyőri fafaragó volt. Mára a tábor résztvevői a helyi agilis faragni szerető és tudó fiatalok mellett az ország minden részéből, illetve a határon túlról érkező családok.
Minden alkalommal egy hét áll a rendelkezésére az alkotóknak, hogy kemény, megfeszített munkával megvalósítsák elképzelésüket. A férfiak évről-évre valami jelentős, látványos, maradandó kültéri alkotással gazdagítják a települést.
A tábort 20 éve vezető Kékedi László fafaragó, a Diósgyőr melletti település polgármestere, a Magyar Művészeti Akadémia tagja elmondta, hogy a tábor megalakításának ötlete a feleségétől származik, mert így nem kell nyaranta egy hétre elköltözniük máshová alkotótáborba. A felesége is kézműves foglalkozásokat vezet. Huszonöt éve Szegedi Miklós indította el a tábort Kisgyőrben.
Most minden év június utolsó hetében tartják a szaktábori foglalkozásokat, mintegy 60 fő vesz részt rajta, az ország minden részéből és a határon túlról is jönnek fafaragók családostól, sőt külön fogadnak gyerekeket is, őket családoknál helyezik el és tanítják nekik a fával való bánásmódot. Olyan a szaktábor hangulata, mint egy nagy családé – jegyezte meg Kékedi László.
Arra a kérdésre, hogy ki határozza meg, mit alkossanak a táborban, elmondta, hogy a tervek tőle valók, olyan dolgokat csinálnak, amelyek kapcsolódnak a falu mindennapi életéhez, így például föl fogják újítani a színpadot. Idén a Start munkaprogram keretében közmunkásokat is foglalkoztatnak, közülük többen mesteremberek, de tanítják is őket a faragásra.
Az ország egyik legnagyobb betlehemén dolgoznak most. A 300 négyzetméter területen, amely egy elhanyagolt mélyedés volt a faluban, az istállórész készül. A négy templomtorony, amely egyenként 7-8 méter magas, már elkészült, egy-egy keresztény vallást jelképez, így a római katolikust, a reformátust, az evangélikust és a görög katolikust. Tizennégy szobor is készen van, József és Mária közelében félkörben áll a három király, egy szikla tetejére faragtak hat harsonás angyalt. A szaktáborban a gyerekek az állatfigurák kifaragásánál serénykednek. Kékedi László úgy tervezi, hogy szeptember végére elkészülnek a betlehem kifaragásával, megépítésével és advent első vasárnapján átadják a közönségnek.
Ami a kézműves tábor kiadásait illeti, az önkormányzat és a Start munkaprogram helyi sajátosság nevű fejezetéből fedezik az anyagköltségeket, az étkezést és három művészeti vezető: Mónus Béla szobrász, valamint Balogh István és Szondi Sándor a népművészet mestere juttatását a MMA támogatása teszi lehetővé. „Mindenekelőtt a tábor legnagyobb támogatója a falu lakossága, mert egy-egy tál süteménnyel, borral, malacsütéssel járulnak hozzá a sikeres munkához" – hangsúlyozta Kékedi László.

A szaktábor bemutatása itt olvasható.
3 luglio 2014  |  kézműves tábor kékedi lászló