Héttorony Fesztivál – 2017

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon. A Makovecz Imre által az 1992-es sevillai világkiállításra tervezett magyar pavilon üzenete adott inspirációt arra, hogy tíz évvel később megrendezzék az első Héttorony Fesztivált. Az összművészeti fesztivál november 9-én kezdődik és Makovecz Imre születésnapján, november 20-án ér véget. A programok jórészt az építész által tervezett, vagy hozzá szorosan kapcsolódó helyszíneken zajlanak, és szellemi hagyatékát kívánják bemutatni a közönségnek.

Figyelem! A fesztivál záró rendezvényét, Dresch Mihály Pesti Vigadó-beli koncertjét ezen az oldalon Ustreamen élőben közvetítjük.


Hd Streaming

A tárlatokat rangos népzenei és világzenei produkciók, valamint kortárs képzőművészeti, táncos, filmes és építészeti műhelyek kísérik. A Budai Ciszterci Szent Imre templomban a Pro Musica Leánykar hangversenyével, Szabó Dénes vezényletével veszi kezdetét a sorozat november 9-én, majd másnap Csíkszeredán, a Millenniumi templomban folytatódik, ahol Sevilla '25 tervező: Makovecz Imre címmel nyílik kiállítás. Kolozsváron a Törökvágási református templomban Makovecz Anna képzőművész Én vagyok a táj című kiállítását lehet majd megtekinteni november 11-én, valamint a Szent Efrém Férfikar és a Balázs Elemér Group koncertjére is várják a közönséget. Szigetváron november 12-én a Vigadó Kulturális Központ homlokzatát fényfestéssel teszik különlegessé, a belső térben pedig „… összekötni az eget és a földet…" címmel válogatást lehet látni Makovecz Imre munkáiból. Az estet a Magyar Állami Népi Együttes fellépése zárja. November 13-án a bécsi Hundertwasser Museumban tartanak tárlatvezetést. Itt A magyar organikus mozgalom Kós Károlytól Makovecz Imréig címmel Anthony Gall, Elmúlás a nádtetők alatt – Mezőség elveszett épületei címmel pedig Henics Tamás előadására várják a közönséget. Este Barabás Lőrinc ad koncertet a helyszínen. Másnap a makói Hagymaházban nyílik tárlat Táltos dobok üzenete címmel Nagy Mari és Vidák István textilművészek, valamint ifjabb Vidák István és Vidák Anna nemezkészítők munkáiból, majd a Huun Huur Tu koncertjére várják az érdeklődőket. November 15-én Zalaegerszegen a Keresztury Hangverseny- és Kiállítóteremben Makovecz Imre Naplója I–II. címmel nyílik kiállítás. Makovecz Imre naplójából Hüse Csaba színművész olvas fel részleteket, a napot a Lajkó Félix Trió koncertje zárja. November 16-án a paksi Szentlélek Templomban rendeznek bemutatót Makovecz Imre templomai címmel, majd Csizmadia Anna és barátai, valamint a Fonó Zenekar ad koncertet, a siófoki Evangélikus Templomban pedig másnap Makovecz angyalai címmel lesz látható kiállítás. Ezen a helyen a szerb Braca Teofilovici és a Cimbalom Brothers koncertezik. November 19-én a Fonó Budai Zeneházban makettkiállítást rendeznek Sevilla '25 címmel, majd Czencz József Katedrális – Magyarország Sevillában című filmjét vetítik. A napot ezen a helyszínen Kis Ferenc és az Etnofon Zenei Társulás koncertje zárja. A rendezvénysorozat a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban ér véget november 20-án Dresch Mihály gálakoncertjével. A koncertet élőben közvetítik a Magyar Művészeti Akadémia, a Kultúrpart és a Héttorony Fesztivál oldalán.

További részletek és az összes program megtalálható a fesztivál honlapján: http://www.hettoronyfesztival.hu/

30 ottobre 2017  |  makovecz imre szabó dénes berecz andrás vidák istván anthony gall