Harangöntés a XIV. Nemzetközi és Országos Kovácsművészeti Találkozón

Soha sem lehet két egyforma harangot önteni, ezért egyedi az az ón-bronz ötvözetű is, amelyiket a találkozó alkalmával a kisgyőri szabadtéri betlehem számára öntöttek Vajda László kovácsmester, az MMA levelező tagja vezetésével Tiszaeszláron. Az eseményen rész vett Kékedi László, Kisgyőr polgármestere, az MMA népművészeti tagozatának vezetője is.
A tizennegyedik kovácsművészeti találkozón, melyet a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával rendeztek meg július 14. és 17. között Tiszaeszlár, Tiszalök és Virágoskút településhármasában, a szakmai eszmecserét követően művészeti kuriózumként Vajda László vezetésével harangot is öntöttek. A hazai kovácsokon kívül Lengyelországból, Erdélyből és a Felvidékről is érkeztek vendégek a találkozóra. Az eseményen részt vett Makoldi Sándor Pro Urbe-díjas festőművész, aki a harangokról beszélt a hallgatóságnak.
„Az idei rendezvény is szép számú résztvevőt vonzott, ugyanis pénteken mintegy 80 embert számláltunk a harangöntésnél. Már hagyománnyá vált, hogy a bejelentkező kovácsok – hozott vagy itteni anyagokból – készítenek valami szépet, ám most úgy döntöttünk, nem fog senki dolgozni, a vendégek pihenjenek, egyedül én veszem kezembe a szerszámot, és bemutatóként öntök egy harangot. Volt persze egy beugró: a résztvevők saját készítésű, háromágú gyertyatartókat hoztak, ezeket lajstromba vettük, és a Széchenyi utcai egyesületi székházunkban állandó kiállítás formájában megtekinthetők lesznek" – árulta el Vajda László, aki a megyei népművészek egyesületi elnöke is.
„Egy harangöntés olyan, mint a gyermekszületés: a munka még januárban elkezdődött, s a tervezés, a betűk, a mintasablonok kialakítása, a formaesztergálás is rengeteg időt vett igénybe. A folyamat pedig majd akkor fejeződik be, amikor adventkor felszenteljük a harangot" – mondta el Vajda László.
Az eseményen Kékedi László polgármester elmesélte, hogy nyári népművészeti táborukban egy ökumenikus betlehemet készítettek, aminek az érdekessége, hogy egy völgykatlanban kapott helyet, és egész évben látogatható. Az építmény-együttes négy kilenc méter magas templomtoronyból, egy istállóból és 27 szoborból áll, Európa legnagyobb szabadtéri betlehemese, és mára valóságos zarándokhellyé vált. A tornyok a négy történelmi egyházat jelképezik, és mellettük ott állnak a magyar királyok népviseletben és cifraszűrben, akár a pásztorok.
„Vajda László barátom ötlete volt, hogy önt nekünk egy harangot. Ennek azért örültünk, mert ezzel jelképesen is befejezettnek tekinthetjük a létesítményt, a harangját advent első vasárnapján, esetleg regölésnél és betlehemezésnél is meg lehet majd kondítani. Másrészt jövőre lesz 500 éves a reformáció, ennek is emléket állít az új harang. Én már a pénteki öntésnél is jelen voltam, a hangját is meghallgattuk, s biztosak vagyunk benne, hogy ennél is gyönyörűbben szól majd a teljes megtisztítása után – mondta el Kékedi László.
20 luglio 2016  |  kékedi lászló vajda lászló