Eltemették Bánszky Pál néprajzkutatót

Végső búcsút vettek dr. Bánszky Pál néprajzkutatótól, a Magyar Művészeti Akadémia tagjától július 11-én a Kecskeméti Református Temetőben. 
A szertartáson a neves kutató családtagjai és tisztelői mellett számos akadémikus részt vett, az elnökséget dr. Kucsera Tamás Gergely képviselte. A temetésen beszédet mondott Zelnik József etnográfus, író, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, korábbi alelnöke.   

Az élő képzőművészeti folklór számtalan díjjal elismert kutatóját 85 esztendős korában 2015. június 13-án, szombaton érte a halál.
 
Dr. Bánszky Pál Kabán született 1929. október 31-én iparos családban. 1978-tól meghatározó személyisége a kecskeméti kulturális életnek; a nevéhez fűződik a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely létrehozása és a Magyar Naiv Művészek Múzeumának megújítása 1977-ben. 1966-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar–történelem szakon középiskolai tanári diplomát, majd 1968-ban művészettörténész diplomát szerez. 1958-tól 1978-ig a Népművelési Intézet vizuális művészeti osztályának tudományos munkatársa, majd az intézet főosztályvezetője. Itt került közel hozzá az amatőr képzőművészet és a tárgyi népművészet.
 
1978-tól a kecskeméti Katona József Múzeum tudományos munkatársa, 1983-tól 1990-ig megyei múzeumigazgató. 1991-től a kecskeméti Magyar Naiv Művészek Múzeumának igazgatója, innen vonult nyugdíjba 1999-ben. Elnöke volt az Országos Népművészeti Egyesületnek és a Duna–Tisza Közi Népművészeti Egyesületnek. Kutatási területe a kortárs képzőművészet, a naiv művészet és a tárgyi népművészet. 2002. január 1-jétől a Nemzeti Kulturális Alap Képzőművészeti Szakmai Kollégium tagja. 2012-től a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.
 
Munkájának fontos része volt az élő képzőművészeti hagyományok megismertetése, az élő képzőművészeti folklór kutatása. A rábízott és általa felügyelt múzeumok állandó tárlatainak felfrissítésében, átrendezésében is nagy szerepe volt, főként a Magyar Naiv Művészeti Múzeumban, melynek anyaga legközelebb állt kutatásai köréhez.
 
13 luglio 2015  |  bánszky pál