Együttműködés a Magyar Bor Akadémia és az MMA között

Keretmegállapodást írt alá a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Bor Akadémia. A dokumentumot a Magyar Bor Akadémia részéről Zilai Zoltán elnök és Keményné Koncz Ildikó főtitkár, a Magyar Művészeti Akadémia részéről Vashegyi György elnök és dr. Kucsera Tamás Gergely főtitkár látta el kézjegyével 2018. május 29-én az MMA székházában, a Pesti Vigadóban.

A Magyar Művészeti Akadémia közfeladatainak ellátása érdekében igyekszik együttműködni olyan országos civil szervezetekkel, egyesületekkel, amelyekkel a művészet közös kapcsolódási pontot jelent. Ezért korábban már együttműködési megállapodást kötött például a Nagycsaládosok Országos Egyesületével, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulattal, vagy legutóbb a Helyi Televíziók Országos Egyesületével.
Szintén ebbe a sorba illeszkedik a most létrejött megállapodás, mivel a Magyar Művészeti Akadémia törvényben rögzített feladata többek között az is, hogy elősegítse a magyar és az egyetemes kultúra értékeinek érvényesülését, megóvását, a magyar művészeti élet hagyományainak tiszteletét. Az MMA ennek megfelelően a művészeti és művészettel nevelés segítését is célul tűzte.
A Bor Akadémia vállalt célja a magyar szőlészet és borászat tudományos fejlődésének szolgálata, a gazdasági életben elfoglalt helyének erősítése, a bor fogyasztási kultúrájának emelése, a magyar borok és a gasztronómia méltó egymásra találásának elősegítése, a magyar bor és a kultúra kapcsolatának megújítása. A Bor Akadémia törekvése továbbá a közönség nevelése, a borra vonatkozó valós ismeretek terjesztése, emellett igyekszik a jószomszédi viszonyt erősíteni a határon túli magyar borászokkal.
Az együttműködési keretmegállapodással a felek a fenti céljaik eléréséhez és feladataik hatékonyabb ellátása érdekében fűzik szorosabbra kapcsolatukat. Az együttműködés alapján az MMA támogatni kívánja a Bor Akadémia művészeti vonatkozású tevékenységét.

Az aláírási ceremónián Kucsera Tamás Gergely felidézte, hogy a köztestület és a Bor Akadémia között 2012 óta van együttműködés. Mint elmondta: Zelnik József etnográfus, az MMA rendes tagja volt a kezdeményezője annak a jótékonysági vacsorának, amelynek révén a két szervezet közösen támogatta a leégett Krasznahorka vára újjáépítését.
Vashegyi György szintén a két akadémia már létező kapcsolatát hangsúlyozta, kiemelve, hogy a mostani együttműködési szerződés ezt a kapcsolatot emeli magasabb szintre.