Bukovinai székelyek országos találkozója Bátaszéken

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg július 15. és 16. között a bukovinai székelyek országos találkozóját, melyen részt vett Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, az MMA levelező, valamint Tamás Menyhért író, az MMA rendes tagja is.
A Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége ezúttal a Tolna megyei Bátaszéken tartotta meg a bukovinai székelyek országos találkozóját, abban a városban, ahol a második világháború után sok székely család talált új otthonra.
 
Potápi Árpád János, a nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszöntőjében arra kérte a jelenlévőket: legyenek büszkék székelységükre, magyarságukra, és azt adják tovább gyermekeiknek, unokáiknak.
A bukovinai székelyek az elmúlt 75 évben bebizonyították, hogy hű honpolgárai Magyarországnak, megőrizték hitüket és magyarságukat – mondta el az államtitkár.
Emlékeztetett arra, hogy a bukovinai székelyek között a hazatelepedés vágya 1939-ben vált egyre erősebbé, majd 1940-ben, amikor Észak-Erdély visszakerült Magyarországhoz, a fiatalok jelentős része elhagyta Bukovinát, és az anyaországba települt át.
1941-ben, Bárdossy László miniszterelnöksége alatt a mozgalom felgyorsult, és a moldvai Bukovina öt falujában élő székelyek szinte hetek alatt visszatértek Magyarországra, „a kormányzat visszatelepítette őket az akkor felszabaduló Bácskába" – mondta az államtitkár.
Hozzátette: „ennek 75 éve, azóta élhetünk újra – Horthy Miklós kormányzónak is köszönhetően – Magyarországon", és bár kis népcsoportról van szó, a bukovinai székelységen keresztül megismerhető a magyarság története is.
 
A pénteken kezdődött kétnapos eseményen a 75 éve történt Magyarországra település mellett dr. Németh Kálmánra, az áttelepülésben tevékeny szerepet játszó józseffalvai plébánosra is emlékeztek. A tiszteletére rendezett emlékülés levezető elnöke Tamás Menyhért író volt.
A találkozón a szövetség hazai egyesületeinek tagjai, mintegy nyolcszázan jelentek meg, köztük Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató is.
18 luglio 2016  |  tamás menyhért andrásfalvy bertalan