Budapest, 2017. március 15. Kallós Zoltán átveszi a Kossuth-nagydíjat Áder János köztársasági elnöktől. Az államfő mellett Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j). ▪ MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Átadták a Kossuth-díjakat

Művészeti és állami elismerések akadémikusainknak és köztestületi tagjainknak

Kallós Zoltán néprajztudós, népzenegyűjtő, a nemzet művésze, a Magyar Corvin-lánc kitüntetettje, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Néprajzi Társaság tiszteletbeli tagja, a Kallós Zoltán Alapítvány alapítója vehette át a Kossuth-nagydíjat Áder János köztársasági elnöktől a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán az 184849-es forradalom és szabadságharc évfordulóján az Országház kupolacsarnokában 2017. március 15-én. Az MMA tagjai közül négyen kaptak Kossuth-díjat: Bertalan Tivadar, Galánfi András, Péterfy László, valamint Sass Sylvia, továbbá cirkuszművész, Richter József is átvette
ezt az állami elismerést.
Az egyes ember és a nemzetek sorsát nem a vakszerencse, hanem a teljesítmény, a becsületes munka és az időtálló egyetemes értékekhez való ragaszkodás alakítja – mondta Áder János köztársasági elnök szerdán az Országházban, a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadásán, amikor megköszönte a kitüntetettek munkáját.
"A magyarok valóban csodát műveltek: eltörölték a kiváltságrendszert, szélesre tárták a kaput a fejlődés előtt, a magyar nemzet buzgó élni akarása, vállalkozó kedve, alkotó energiája új erőre kapott az iparban, a tudományban, a művészetekben, a kereskedelemben" – idézte fel az államfő.
A kétszáz éve született Arany Jánost idézve az államfő rámutatott, hogy tudni kell jól és bölcsen szeretni a hazát: tudományos eredményekkel, kitartó kutatómunkával, odaadó gyógyítással, utak építésével, az életünket otthonosabbá tevő eszközök fejlesztésével, feledhetetlen színpadi előadásokkal, a 21. század kihívásaira adott válaszokkal, a magyarok hírnevét tovább gyarapító innovációkkal, a hagyományok ápolásával, a következő nemzedék nevelésével.
Az ünnepségen Kossuth-nagydíjban egyetlen alkotó, Kallós Zoltán néprajzkutató részesült, tizenhárom művész kapott Kossuth-díjat,
mások mellett Richter József Jászai Mari-díjas artista, cirkuszművész, érdemes művész is Kossuth-díjban részesült. Széchenyi-díjat tizenhatan vehettek át, közülük hárman megosztva. A Magyar Érdemrend különböző fokozatait tizenketten vehették át.
Az elismeréseket Áder János köztársasági elnök nyújtotta át Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke társaságában az Országház Kupolatermében.

A Magyar Művészeti Akadémia tagjai közül a következő művészek részesültek a kitüntetésben:

Kossuth-nagydíj
 
Kallós Zoltán, Kossuth-díjas néprajztudós, népzenegyűjtő, a nemzet művésze, a Magyar Corvin-lánc kitüntetettje, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, az MMA életműdíjasa, a Magyar Néprajzi Társaság tiszteletbeli tagja, a Kallós Zoltán Alapítvány alapítója példaértékű életútja során őseink hagyatékának, népi kultúránk legszebb kincseinek továbbörökítése mellett a szórványvidéken élő magyar gyermekek anyanyelvének és kultúrájának megőrzését is odaadóan szolgáló értékmentő munkája, valamint az erdélyi és az anyaországi táncházmozgalom elindításában és fenntartásában vállalt szerepe elismeréseként.
 
Kossuth-díj
 
-          Bertalan Tivadar látványtervező, festő- és grafikusművész, író, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, mára klasszikussá vált film és tévésorozat látványvilágát meghatározó, nagy hatású munkája mellett a festészet, a grafika és a könyvművészet területén is kimagasló, sokoldalú alkotóművészi pályája elismeréseként;
-          Galánfi András fafaragó népi iparművész, előadóművész, a népművészet mestere, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a rönkbútor-faragás régi hagyományát mesteri módon folytató, a modern funkciót tradicionális stílussal ötvöző alkotásai, valamint a magyar népi tárgykultúra kincseinek továbbörökítését elhivatottan szolgáló munkája elismeréseként;
-          Péterfy László szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja az erdélyi középkori és reneszánsz művészet, illetve a népi kő- és fafaragás hagyományait modern stílusokkal ötvöző, számos jelentős köztéri alkotást magába foglaló, kimagasló művészi életműve elismeréseként;
-          Sass Sylvia Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Állami Operaház volt magánénekese a világ legrangosabb operaszínpadain és koncertpódiumain egyaránt rendkívül sikeres, az operairodalom szinte minden fontos drámai szoprán szerepét felvonultató művészi pályája, valamint a fiatal tehetségek felfedezése és nevelése iránti elkötelezettsége elismeréseként.

Magyarország köztársasági elnöke Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozott Jávor András, a Magyar Művészeti Akadémia Társadalmi Tanácsadó Testülete tagja, a Magyar Kormánytisztviselői Kar nyugalmazott elnöke, a Népjóléti Minisztérium és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium volt közigazgatási államtitkára, a Népegészségügyi Programiroda volt igazgatója, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem volt igazgatója részére a közjó szolgálatában több évtizeden át példaértékű elkötelezettséggel végzett munkája, valamint a hazai egészségügyi képzést új szakok kidolgozásával segítő tevékenysége elismeréseként.

Nemzeti ünnepünk előnapján, 2017. március 14-én délelőtt adták át az állami/művészeti díjakat, és a szakmai/kulturális díjakat a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban. Délután az Érdemkereszteket adta át Balog Zoltán miniszter, szintén a Pesti Vigadó Dísztermében. Akadémiánk több tagja is elismerésben részesült. 
Balog Zoltán szerint 1848 és a ma kérdései hasonlóak: hogyan őrizhetjük meg a hazát nyelvével, kultúrájával együtt, hogyan tudunk előrelépni mindahányan. A válaszok megtalálásához nem elég a politika, az érvényes válaszok a kultúrában születnek  hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere, aki Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárral adta át a Magyarország Babérkoszorúja, a Magyarország Kiváló és Érdemes Művésze díjakat, valamint a művészeti középdíjakat. Alább díjazottaink listáját közöljük:

Művészeti díjak: 
 
Magyarország Kiváló Művésze díj 
 
-          Molnár Edit Balázs Béla-díjas fotóművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja;
-          Szarvas József Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja;
-          Tordai Hajnal Jászai Mari-díjas jelmeztervező, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.
 
Magyarország Érdemes Művésze díj
 
-          Kocsár Balázs Liszt Ferenc-díjas karmester, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető tanára;
-          Sára Ernő Ferenczy Noémi-díjas tervezőgrafikus, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.
 
Magyarország Babérkoszorúja díj
 
Vári Fábián László József Attila-díjas költő, műfordító, néprajzkutató, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Balog Zoltán a Magyar Érdemrend tisztikeresztje, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje, valamint a Magyar Arany, Magyar Ezüst és Magyar Bronz Érdemkereszt elismerések átnyújtása előtt úgy fogalmazott: március 15-e a magyarok számára hegycsúcs, ahol tisztább a levegő, és ahonnan messzebb lehet ellátni, áttekinthető a mögöttünk és az előttünk álló út. A kitüntetettek keresztet kapnak a mellkasukra, de előtte már a vállukra vagy a hátukra vették a keresztet.

Tiszti- és lovagkeresztek: 
Aknay János Kossuth-díjas és Munkácsy Mihály-díjas festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének elnöke, a magyar képzőművészetet kimagasló művészi életművével gazdagító pályája, valamint a hazai alkotók érdekében végzett sokrétű művészeti közéleti és szervező tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át.
 
Török Jolán Harangozó Gyula-díjas és Bánffy Miklós-díjas táncművész, a Táncpedagógusok Országos Szövetségének alapító elnöke, a Nemzeti Táncszínház alapítója és volt igazgatója, az MMA nem akadémikus köztestületi tagja a magyar táncművészet fejlődését sokoldalúan és elhivatottan szolgáló pályája során a befogadó színház koncepcióját megvalósító intézmény vezetőjeként elért eredményei, valamint a magyar amatőr táncos szakmához tartozó pedagógusok képzése és érdekvédelme terén is meghatározó jelentőségű munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át.
 
Bachmann Bálint, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának dékánja, egyetemi tanár; MMA nem akadémikus köztestületi tagja a hazai építészet területén végzett sikeres tervezői, valamint az építészképzés fejlődését szolgáló, magas színvonalú, iskolateremtő oktatói munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át.