„Dúdolj verset!" – Kobzos Kiss Tamás-emlékkoncert

„Dúdolj verset!" címmel emlékkoncertet rendeztek Kobzos Kiss Tamás énekes és hangszeres előadóművész, zenetanár, az Óbudai Népzenei Iskola egykori igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja tiszteletére június 1-jén az Óbudai Társaskörben.
A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának hajdani vezetője tavaly novemberben hunyt el. Feladatának tekintette a régi magyar énekmondás rejtett értékeinek felkutatását és bemutatását, e mellett pedig kortárs és török zenével is foglalkozott. Sokféle hangszeren játszott, többek között zongora, gitár, citera, koboz, brácsa, tekerő, lant, török saz. A kobozon való zenélést tanította, ehhez középfokú és felsőfokú tantervet is írt.
A világ számos országában több száz koncertet adott magyar és külföldi zenekarok tagjaként is, és Európa egyik legkiemelkedőbb középkori provence-i trubadúrének előadója volt. Színes életművéhez tartozik zeneművek komponálása, középkori és XX. századi versek megzenésítése, illetve a táncházmozgalomban való részvétel is.
Kobzos Kiss Tamás sokak példaképe és örömforrása marad. Az Óbudai Népzenei Iskola és az Óbudai Társaskör ezután minden év május 31-éhez, születésnapjához kapcsolódva koncerttel emlékezik rá.


A mostani ünnepségen Szerényi Béla, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója mondott megemlékező beszédet. „Tanításod históriás énekké vált. Életműved summázatát, a tanítás hősénekét énekmondók, közösségek viszik tovább. Reméljük, sőt, tudjuk és hisszük, hogy életműved históriás éneke zengeni fog nemcsak hetedíziglen, hanem hétszer hetedíziglen, és még tovább!" – hangsúlyozta beszédében Szerényi Béla hangszerkészítő mester. 
Az eseményen közreműködött a Musica Historica zenekar, valamint a Jánosi Együttes.

3 giugno 2016  |  kobzos kiss tamás