Bogdán László (1948–2020) ▪ Fotó: Lugosi Lugo László

Elhunyt Bogdán László író, költő

Életének 73. évében augusztus 10-én elhunyt Bogdán László, József Attila-díjas Sepsiszentgyörgyön élő erdélyi magyar író, költő, újságíró, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Széles látókörű gondolkodóként, rendkívül sokoldalú érdeklődésű értelmiségiként a háromszéki kultúrélet meghatározó személyiségei közé tartozott. Bogdán Lászlót az MMA saját halottjának tekinti. • A Magyar Művészeti Akadémia nevében Vargha Mihály búcsúztatta a néhai akadémikust, akit Nagyboldogasszony napján Sepsiszentgyörgyön helyeztek örök nyugalomra.
„Verseimben, történeteimben az átiratok múzeumának újabb és újabb termei nyílnak, ott járkálnak körülöttem alteregóim is. Együtt vagyunk a szövegek közötti huzatos térben."

Bogdán László Sepsiszentgyörgyön (Románia) született 1948. március 8-án. Tanulmányait 1962 és 1966 között a sepsiszentgyörgyi Mikó kollégiumban folytatta. 1967-től előbb raktáros, majd laboratóriumi kisegítő, 1969-től keramikus volt a helyi kályhagyárban. Alkotói pályája szorosan kapcsolódik Sepsiszentgyörgyhöz. 1970-től a Kovászna megyei Népi Alkotások Házának munkatársa lett. 1971 és 1974 között újságíró a Megyei Tükörnél (Sepsiszentgyörgy), 1976 és 1985 között a lap művelődési rovatának szerkesztője volt. 1974-től 1976-ig a Művelődés című havi folyóirat szerkesztője volt Bukarestben, majd ugyanitt A hét szerkesztője 1985 és 1995 között. 1995-től a Háromszék főmunkatársaként dolgozott Sepsiszentgyörgyön.
1972-ben jelent meg első önálló verseskötete, 1978-ban pedig első önálló regénye, melyeket gazdag életútja során számos követett. Megjelentetett emellett elbeszélésköteteket, készített műfordítást és írt gyermekkönyveket.
Tagja volt a Romániai Írószövetségnek (1977-től), a Magyar Írószövetségnek (1990-től) és alapítója volt 2000-ben az Erdélyi Magyar Írók Ligájának. 2005 és 2011 között az MMA társadalmi szervezet tagja, 2011-től Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja volt.
Munkásságát többször is elismerték: a Román Írószövetség Díját háromszor kapta meg (1981, 1988, 2000), elnyerte a Füst Milán-díjat (1992), és a Déry Tibor-díjat (1999), Arany János-jutalomban részesült (2000). Elnyerte az EMIL (Erdélyi Magyar Írók Ligája) Prózadíját (2002) és az EMIL-nagydíjat is (2008). 2008-ban Márai Sándor-díjat, 2010-ben József Attila-díjat kapott.

Az MMA 2019-ben készített portréfilmet Bogdán Lászlóról, ennek előzetese itt tekinthető meg:


Búcsú
Családtagok, pályatársak, kulturális intézmények vezetői, a szellemi és művészeti élet képviselői, valamint tisztelői gyűrűjében helyezték örök nyugalomra Bogdán László (1948–2020) József Attila- és Márai Sándor-díjas író, költő, újságíró, műfordító, kritikus, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja hamvait augusztus 15-én, a sepsiszentgyörgyi Vártemplom temetőjében emlékére állított kopjafa tövébe.
„Egyszer majd szívére ölel a rend / elzokogjuk utolsó halotti beszédünk / és beállunk a sorba" – idézett Bogdán László első, nyomtatásban megjelent (1968), Halotti beszéd című verséből Ruszka Sándor kézdivásárhelyi református tiszteletes, aki családtagként kötelességének érezte, hogy a végső búcsún ő emlékezzen és emlékeztessen néhai nagybátyjára. Bogdán Lászlót egész életében foglalkoztatta a „ki vagyok én" kérdése, így írói munkásságát is az erre adandó helyes válasz keresésének a jegyében fejtette ki. És erre vezethető vissza „iszonyatos" olvasószenvedélye is, amely kivételes emlékezőtehetséggel társulva a tudás élő kútfőjévé tette. Jómaga 51 verses és szépirodalmi kötettel gazdagította nemzetét és az emberiséget – tudhattuk meg a lelkipásztortól. „Bogdán Lászlóval bármiről lehetett beszélgetni, és Bogdán László bármiről tudott írni. Nemcsak egy kivételes képzelőerővel megáldott, tehetséges író ember, egy rendkívül sokoldalú értelmiségi volt, hanem hatalmas tudású újságíró, publicista is" – jelentette ki Farcádi Botond, a Háromszék napilap főszerkesztője immár néhai munkatársáról.
Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, intézményvezetőként és szobrászként, valamint a Magyar Művészeti Akadémia képviseletében egyaránt megköszönte az általa „háromszéki képzőművészek mentorának" nevezett Bogdán László kultúrát felkaroló és népszerűsítő munkásságát. Ugyanakkor rámutatott, hogy „csak a hús-vér embertől veszünk most búcsút, mert amit megalkotott, az örök, hiszen könyvei a polcainkon találhatók, és azokat felütve egy pillanat alatt bekerülünk az ő csodálatos világába."
10 agosto 2020  |  gyászhír bogdán lászló