Fotó: lakiteleknepfoiskola.hu

Zsigmond Dezső filmje kapta a Lakiteleki Filmszemle fődíját

Zsigmond Dezső filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja A kolompok nyelvén - Gyékénykoporsó című filmje kapta meg a XXII. Lakiteleki Filmszemle fődíját, amelyet 2023. november 17-én adtak át a Hungarikum Ligetben. A zsűri elnöke Buglya Sándor filmrendező, az MMA elnökségi tagja volt. A Magyar Művészeti Akadémia 500 ezer forintos különdíját a Kerelőszentpáli Hallerek című filmért a csabdi Major Anita kapta.
22 novembre 2023

Tizenkét kategóriában lehet nevezni a Kovács László–Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyre

Nyolcvanöt éves a Magyar Operatőrök Társasága, az évforduló alkalmából áprilisban megrendezik a neves operatőrökről elnevezett versenyt, amely során kiosztják a Kovács László–Zsigmond Vilmos Operatőr Díjakat. Magyarország legrégebbi operatőr versenyére a rendezvény weboldalán lehet nevezni április 6-ig tizenkét kategóriában. A neves operatőrökről, az MMA postumus honoris causa címével megtisztelt Kovács Lászlóról és Zsigmond Vilmosról, az MMA néhai tagjáról elnevezett verseny során a tavaly óta elkészült művek alkotói és gyártói munkáit várják a szervezők. A rendezvény egyik főtámogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

14 marzo 2023

100 magyar dokumentumfilm 1936–2013

Az 53 legfontosabb magyar film után érkezett a 100 legjobb magyar dokumentumfilmet összegyűjtő válogatás először a moziba, most pedig – szintén az elődsorozatot követve – kötetismertetőket, beszélgetéseket tartalmazó kötet formájában. A Magyar Művészeti Akadémia Kiadójának kötete tizenhárom tematikus csoportban ismertet meg száz alkotást, amely a Magyar Művészeti Akadémia filmklubjának programja volt. A kötet egybegyűjtötte a filmklubban elhangzott beszélgetések szerkesztett változatát, filmismertetőket, interjúkat, kritikákat azzal a céllal, hogy a szöveggyűjtemény segítséget nyújthasson mindazoknak, akik közösségi mozizást szerveznek.

31 gennaio 2023

Elhunyt Móricz-Sabján Simon fotóriporter

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Móricz-Sabján Simon fotóriporter, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa, akinek munkásságát 2022-ben Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjjal is elismerték. Pályafutása alatt kétszeres China International Press Photo Contest nyertes, illetve a Pictures of the Year International (POYi), NPPA Best of Photojournalism, Prix International de la Photographie, PDN, FCBarcelona Photo Award, Slovak Press Photo és ASPAward díjat is kiérdemelte. Stábunk decemberben forgatott vele, kisfilmünkben munkamódszeréről és hitvallásáról is beszélt.

29 dicembre 2022

Az ötéves MMA Kiadó karácsonyi újdonságai

Húsz kiadvánnyal készült karácsonyra az MMA Kiadó, amely december 12-én a Magyar Művészeti Akadémia irodaházában mutatta be ünnepi kínálatát. Richly Gábor, az MMA főtitkára a sajtóbemutatón felidézte, hogy a Magyar Művészeti Akadémia öt évvel ezelőtt azért döntött saját kiadó alapítása mellett, hogy az általuk megjelentetett, hiánypótló könyvek bekerülhessenek a könyvkereskedelembe. Úgy vélte: a mai magyar kulturális életben komoly szerepük van azoknak a kiadóknak, amelyek nem pusztán piaci alapon működnek, hanem képesek arra, hogy hiánypótló kiadványokat juttassanak el az olvasókhoz.

12 dicembre 2022

A mi Kodályunk 2.

Elkészült és decemberben a mozikba kerül Petrovics Eszter Kodály-filmtrilógiájának második része, mely a zeneszerző, zenetudós életének az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus 1923-as bemutatásáig tartó időszakát dolgozza fel, a remekművet állítva a középpontba. A sorozat első részéhez hasonlóan a filmben a két főszereplő – Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zeneakadémista, akik ezúttal a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékeit alakítják – egymással és különböző szakértőkkel zajló beszélgetéseiből, valamint a filmben felcsendülő zeneművekből tárul fel Kodály életpályájának e korszaka. A film létrejöttét a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

29 novembre 2022
Primo Ultimo