2013. március 26. - Ágh István 75. születésnapja

A Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Írószövetség, a Nap Kiadó és a Digitális Irodalmi Akadémia tisztelettel meghívja Önt 2013. március 26-án, kedden 18 órára Ágh István Kossuth-díjas költő 75. születésnapjának közös ünneplésére. 

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Bp. Károlyi M. u. 16.)
Időpont: 2013. március 26. 18:00
 

Ágh István eredeti neve Nagy István, Nagy László költő öccse. Sokműfajú alkotó: szépprózát, szociográfiát, esszét, kritikát, gyermekirodalmi műveket ír. Egyik fontos élménye gyermekkorának emlékvilága, illetve az elszakadás és a városban való új identitás megtalálása, különösen a hatvanas-hetvenes évek művészvilágának, szellemi mozgásainak befogadó földolgozása. Másik meghatározó élménye 1956: megsebesül a Kossuth téri sortűzben, kórházba kerül – véletlenül marad életben, erről a tapasztalatáról csak a rendszerváltozás után írhat szabadon, bár 56-hoz való hűségét mindvégig megvallotta. Organikusan építkező életműve – költészete és prózája – a hagyomány, az örökség újraértelmezésének, folytathatóságának és a korszerűségnek, modernségnek a szintézise. Kivételes intellektuális érzékkel emeli a valóság ábrázolását bölcseleti, ismeretelméleti, illetve a költészet metafizikai tapasztalatának a magasságába.

1975-ben az Új Írás versrovat-vezetője. 1985 és 1990 között a Magyar Nemzet munkatársa. 1997 óta a Hitel folyóirat szerkesztője. A 2008-ban alapított Bella István-díj kuratóriuma, 2010-től a Magyar Írószövetség Választmánya, illetve a Digitális Irodalmi Akadémia tagja. 

// ]]>