Fotó: Kékesi Donát

„A magyar kultúrát mindenki számára elérhetővé, vonzóvá kell tenni"

Átadták a Magyar Művészeti Akadémia 2024. évi köztestületi díjait

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) köztestületi díjait a magyar szellemi élet azon jeles képviselői kapják, akik kiemelkedő munkásságuk, életművük révén maradandót alkottak a művészet, a művészetelmélet vagy a művészetszervezés területén. Az MMA díjátadó ünnepségét jelenlétével megtisztelte Sulyok Tamás köztársasági elnök, Varga Zsolt András, a Kúria elnöke, Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök 2024. június 21-én az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. Az eseményen köszöntő beszédet mondott Hankó Balázs kinevezett kulturális és innovációs miniszter.
21 giugno 2024

A szatmári polgár

Banner Zoltán a megmaradás missziójáról, a román hatóságok által lepecsételt rádióról és az erdélyi magyarság művészetéről

A Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díjában részesült Banner Zoltán művészettörténész, művészeti író, költő és előadóművész 2024. június 21-én az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. Sokoldalú alkotó a kitüntetett: írásaiban, tévé- és rádiószerepléseiben számos jeles képzőművészünk életművének méltatója, elemzője, előadóművészként pedig hat évtizede rendszeres fellépője a hazai és külföldi pódiumoknak. Banner Zoltán kilencvenkét évesen is aktív résztvevője a magyar művészeti életnek.

21 giugno 2024

Egy életen át a közösségekért

Vattay Dénes népművelő kapta a Kováts Flórián Emlékérmet

Nem tartja romantikusnak, hogy a Fasori Evangélikus Gimnáziumból haza kellett térnie Zalaszentgrótra, hiszen „csak" annyi oka volt, hogy az intézményt erőszakkal bezárták. Egész pályája, élete a közösségszervezés körül telt. Alapítója, építője a zalaszentgróti művelődési háznak, s megalkuvás nélkül vezette azt 1993-ig. Vattay Dénes 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia Kováts Flórián Emlékérmét vehette át. Egyike azoknak, akik még ismerték s együtt is dolgoztak a köztestület egykori, első titkárával. 

21 giugno 2024

Egy életmű dokumentumai a Tolnay Klári Emlékházban

Béres Ilona jelenlétében nyílt meg hétfőn a róla szóló életmű-kiállítás Mohorán

A tárlat  fotók, jelmezek és személyes tárgyak segítségével mutatja be Béres Ilona, az MMA rendes tagja több mint hat évtizedes pályafutását.

19 giugno 2024

Paradoxonometria

Orosz István grafikusművész kiállítása és könyvbemutatója

Orosz István, az MMA rendes tagja kiállítása június 22-ig látogatható a XII. kerületi Hegyvidék Galériában. A kiállítást Sinkó István képzőművész, művészeti író, az MMA levelező tagja nyitotta meg, a beszéd itt olvasható.

18 giugno 2024

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani"

Szecsődi Ferenc hegedűművész a magyar hangszerkészítők remekeiről, a nagyobb türelemről és a példamutatásról

Létezik-e még egy olyan tárgy, mint a hangszer, ami önmagában is műalkotás, ám amint elkészül, rögtön egy másik művészeti ág szolgálatába áll? Kortárs vonóshangszer kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe 2024. június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A nyaranként sikerrel megrendezett, kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.

17 giugno 2024

Kiosztották az idei Magyar Mozgókép Díjakat

Piros Ildikó és Selmeczi György életműdíjat kapott
 
A rendezvényt záró díjátadó ünnepségen június 14-én többek között Piros Ildikó színésznő, az MMA rendes tagja és Selmeczi György, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett zeneszerző, zongoraművész, karmester, operarendező, az MMA rendes tagja vehette át a fesztivál életműdíját a Balatonfüredi Kongresszusi Központban. Idén öt fős szakmai zsűri értékelte a versenyben lévő filmeket, melynek elnöke Ternovszky Béla filmrendező, az MMA rendes tagja volt. A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos operatőr, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja lett.

17 giugno 2024

Rangjára emelni a művészetet

Átadták a Magyar Művészetért Díjat és társdíjait

Június 13-án a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban adták át a Magyar Művészetért Díjat és további elismeréseket. A díjat mások mellett Rátóti Zoltán, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) alelnöke vehette át a magyar színjátszásban nyújtott kiemelkedő szerepéért. A gálán Ex Libris Díjat kapott Jánosi András népzenész, az MMA rendes tagja és együttese, a Hungaricus. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Richly Gábor, az MMA főtitkára is.

14 giugno 2024

Bemutatták Tóth Erzsébet Én lettem volna című könyvét

Alászállás az ösztönvilág rejtett zugaiba
 
Tóth Erzsébet költő úgy vélte, le kell írnia, amit átélt, mert nem tud mindent elmondani verseiben, esszéiben, tárcáiban, regényeiben. Így született meg az Én lettem volna, Szilánkok egy életrajzból című kötete, amely a költőnő életművét gondozó Nap Kiadó gondozásában jelent meg. A Petőfi Irodalmi Múzeum Vörös szalonjában június 12-én rendezett könyvbemutatón Pécsi Györgyi kritikus, irodalomtörténész, az MMA elnökségi tagja beszélgetett a szerzővel, akinek verseit és naplórészleteit Kakasy Dóra színművész olvasta fel. Az est háziasszonya Sebestyén Ilona, a Nap Kiadó vezetője volt.

14 giugno 2024

A zenében az a csoda, hogy egyáltalán nem érinti a talajt

…az építészet meg folyamatosan érinti

Vallja Zoboki Gábor, Kossuth- és Ybl-díjas építész. Az Enyhe katarzis című műsorban azt mondta: „Az én pályám szerencsésen alakult, sok kulturális épülettel kerültem kapcsolatba a MÜPA után. Olyan építész, aki kétezer fő befogadóképességű hangversenytermet tervezett Európában, és él – ez egy nagyon kicsi klub."

13 giugno 2024

Az MMA Kiadó újdonságai a 95. Ünnepi Könyvhéten

Szunyoghy András Barcsay Jenő-díjas festő- és grafikus művész Anatómiai rajzok vadon élő állatokról (MMA Kiadó, 2023) című kötete nyert a Szép Magyar Könyv 2023 verseny Szakkönyv kategóriájában. Az elismeréseket a 95. Ünnepi Könyvhét ünnepélyes megnyitóján adják át június 13-án 16.00 órakor a Vörösmarty téren. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményét június 13. és 16. között rendezik meg Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén, ahol idén százhetven kiállítóval, százötven standdal várják az érdeklődőket. 

12 giugno 2024

Amit őrizni tudsz

Megjelent Lukács Sándor új verseskötete

Amit őrizni tudsz címmel jelent meg a napokban az MMA rendes tagja tizedik verseskötete a Nap Kiadó gondozásában. A költőként is kiemelkedő Lukács Sándor legújabb költeményeit összegyűjtő kötet bemutatójának a Petőfi Irodalmi Múzeum adott otthont. Az alkotóval Gróh Gáspár irodalomtörténész, az MMA levelező tagja beszélgetett. Az eseményről Tukács Orsolya tudósította a Magyar Nemzet olvasóit, az alábbiakban a cikk szerkesztett változatát közöljük.

12 giugno 2024

Egy bukovinai székely mesemondó évtizedei

Kóka Rozáliával beszélgettek a Művész Páholyban

Kóka Rozália Magyar Örökség-díjas mesemondó, népdalénekes, népdalkörvezető, újságíró, az MMA rendes tagja, akinek fontos szerepe van abban, hogy a bukovinai székelyeket manapság mesemondóikról, népdalaikról, táncaikról és nagyszerű népdalköreikről ismerik Magyarországon. Díjnyertes néprajzi gyűjtéseiről, nagy sikerű estjeiről, több kiadást megélt könyveiről beszélgetett Varga Klárával.

12 giugno 2024
Ultimo
// ]]>