Fotó: lakiteleknepfoiskola.hu

Zsigmond Dezső filmje kapta a Lakiteleki Filmszemle fődíját

Zsigmond Dezső filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja A kolompok nyelvén - Gyékénykoporsó című filmje kapta meg a XXII. Lakiteleki Filmszemle fődíját, amelyet 2023. november 17-én adtak át a Hungarikum Ligetben. A zsűri elnöke Buglya Sándor filmrendező, az MMA elnökségi tagja volt. A Magyar Művészeti Akadémia 500 ezer forintos különdíját a Kerelőszentpáli Hallerek című filmért a csabdi Major Anita kapta.
22 November 2023

András Ferenc 80

András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a nemzet művésze november 24-én ünnepli 80. születésnapját. Köszöntésére a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum november 21-én ünnepi vetítést tartott az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Dögkeselyű című, frissen restaurált filmjének bemutatásával Kiss Mari Jászai Mari-díjas és Cserhalmi György Kossuth- és Balázs Béla-díjas színművészek, a nemzet színésze részvételével. Másnap a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata köszöntötte az ünnepeltet a Pesti Vigadóban a Bonta Zoltán által rendezett a Rendező és holdvilág című portréfilm levetítésével Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész és Mécs Károly Kossuth-díjas színművész, a nemzet művésze jelenlétében.

22 November 2022

XXI. Lakiteleki Filmszemle Sára Sándor emlékezetére

Immáron hagyomány, hogy télelőn filmszemlét rendeznek Sára Sándor Kossuth-nagydíjas operatőr, rendező, néhai nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja tiszteletére Lakiteleken. A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet, valamint a Dunaversitas Egyesület által meghirdetett szemlére hazai és határon túli alkotóktól 114 film érkezett. Ezek közül az előzsűri döntése alapján 22 film került be a szemle versenyprogramjába. A filmszemle ünnepélyes díjkiosztóját és a díjnyertes filmek vetítését november 18-án tartották meg a Hungarikum Ligetben.

18 November 2022

Nyomozás a filmtörténetben

A 90-es években pályájukat ígéretesen kezdő rendezőkről, a magyar filmgyártás kérdéseiről, finanszírozásáról tartott novemberben pódiumbeszélgetést Nyomozás a filmtörténetben címmel az MMA Művészetelméleti Tagozata Tóth Klára filmesztéta, akadémikus vezetésével. A beszélgetés meghívott vendégei Mispál Attila filmrendező, az MMA levelező tagja, Fésős András filmrendező, Monory Mész András filmrendező és Schubert Gusztáv filmkritikus voltak. A Keddi kaleidoszkóp sorozatban filmtörténeti nyomozásra hívtuk vendégeinket: mi történt, történik a kilencvenes években induló filmesekkel…

15 November 2022

Koncz Csaba avantgárd fotóművészre, zenészre emlékeztek

Idén hunyt el 84 évesen Koncz Csaba, a magyar avantgárd fényképezés egyik kiemelkedő alakja, aki rövid ideig, 1962–67 között alkotott, majd disszidált, művei sokáig nem voltak ismertek hazánkban. Rá emlékezett november 8-án az MMA Művészetelméleti Tagozata, a rendezvényt Tóth Klára filmkritikus vezette, aki többek között Kincses Károly és Szilágyi Sándor fotótörténésszel beszélgetett Koncz Csaba munkásságáról.

09 November 2022

Balla András fotográfus kiállítása a Műcsarnokban

A szarvasi arborétumban töltött gyerekkor és a botanikus apa hatása is szerepet játszott abban, hogy Balla András 1970-ben a Kertészeti Egyetem tájépítés szakán szerezte meg első diplomáját, amit később építészmérnöki tanulmányokkal is kiegészített, hogy aztán az 1970-es évek óta készített fotóival mára az egyik legsokoldalúbb, legszínesebb fotós életművét tudhassa magáénak. Balla András A.BALLA | Ballada című kiállítása november 27-éig várja a látogatókat a Műcsarnokban.

02 November 2022
Pertama Terakhir