Egyedülálló építészeti vitaest az építőművészeti újságíróképzésért

WARchitecture – Építészeti vitaest címmel új, építészeti tematikájú vitaműsort indított a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI). A november 14-én tartott első est vendégei Erhardt Gábor és Smiló Dávid építészek voltak, a házigazda és moderátor pedig Wesselényi-Garay Andor építészteoretikus, a kutatóintézet tudományos főmunkatársa. A széles körű érdeklődés mellett megrendezett eseménynek a Walter Rózsi-villa adott otthont.
24 November 2023

Kánonváltás

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának kétnapos konferenciája a kánonváltás témakörét járja körbe, a központi kérdése, hogy történt-e kánonváltás a '89-es politikai változást követően a magyar kultúrában, a különböző művészeti ágakban, vagy lényegében a késői Kádár-rendszer értékrendje és az azt biztosító hatalmi-intézményi rendszer öröklődött tovább? A konferencia élőben volt követhető, de továbbra is visszanézhető! A részletes program itt, a konferencia programfüzetében nézhető meg!

09 Desember 2021

Elismerések művészetpedagógusoknak

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata 2021. november 30-i ülésén ünnepélyes keretek között adta át a 2020. és a 2021. évi Művészetpedagógiai Elismerő Okleveleket, valamint egy újonnan alapított díjat. „Nemcsak mindennapos testnevelés kell, hanem mindennapos katarzis is" – idézte Freund Tamás agykutató szavait Solymosi-Tari Emőke akadémikus, az MMA Művészetelméleti Tagozatának vezetője a díjátadó kezdetén. Mint emlékeztetett rá, a művészetpedagógia, a művészettel való személyiség- és közösségfejlesztés segítése a Magyar Művészeti Akadémia fontos feladata, és Vashegyi György elnöki programjának is ez az egyik leghangsúlyosabb eleme.

30 November 2021

A nemzet egysége nem határ kérdése

„Mind magyarok vagyunk!" – Egység a sokféleségben címmel egész napos konferenciáját tartott a határon túli magyar művészetről az MMA Művészetelméleti Tagozata. A tagozat szándéka, hogy a jövőben rendszeres fórumot biztosítson a határon túli magyar (elsősorban XX. századi, illetve kortárs) művészeti értékek, kezdeményezések bemutatásának. Már az első tanácskozás megvalósította ezt, hiszen az előadások egyértelműen bemutatták, a magyarság a művészetben nem országhatár kérdése. Beszámolónk következik a konferenciáról.

24 November 2021

Megújult a Magyar Művészet folyóirat

Új arculattal és szerkezettel jelentkezett az idei évben a Magyar Művészet, a Magyar Művészeti Akadémia elméleti folyóirata. A 2021/5. szám ünnepélyes bemutatóját 2021. november 17-én este, a Vígvarjú étterem (Pesti Vigadó) Flamingó termében tartották. A szellem, tudás és művészet éthoszát képviselő, korábban negyedévente megjelenő periodikum ezután is a magyar kultúra egészére kiterjedő figyelemmel foglalkozik a művészeti élet fontosabb eseményeivel, de hozzáállásában dinamikusabb szemléletet valósít meg és már kéthavonként jelentkezik. Az esten közreműködő vendégek, köztük a lap új főszerkesztője, Falusi Márton író, esszéista a lapot érintő változásokról beszélgetett. Köszöntőt Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó ügyvezetője mondott.

19 November 2021

Egy barátság története levelekben

Szakolczay Lajos „Szólíts nyugodtan Gyurkának!" Találkozások Faludy Györggyel

Az MMA Kiadó kötete Faludy György Szakolczay Lajosnak írott leveleit tartalmazza. A harmincnégy levél története, melyhez a költő verseket, fordításokat is mellékelt, majd egy évtizednyi időt ölel fel. Szakolczay Lajos Magyarországon elsőként írt méltató tanulmányt az emigrációban élő Faludyról. A kalandos történetű szöveg 1982-ben a Mozgó Világban jelent meg és lavinát indított el. A hatalom válasza nem maradhatott el: igyekeztek minden eszközzel aláásni az irodalomtörténész szakmai hitelét. Sikertelenül. Faludy György pedig barátságába fogadta a tanulmány szerzőjét. A levelek mellett tanulmányok, interjúk, visszaemlékezések és Faludyt méltató külföldi cikkek is helyet kaptak a kötetben, tágabb kontextusba helyezve, színes részletekkel gazdagítva a két irodalomszerető ember kapcsolatát. (Recenzió)

18 November 2021
Pertama Terakhir