Ismét lehet pályázni az MMA hároméves ösztöndíjára

Hetedik alkalommal lehet jelentkezni a programba

Április 2-ig lehet pályázni a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) hároméves ösztöndíj­programjára, amelynek szakmai lebonyolítója az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI). 
28 Februari 2024


 

  Közérdekű adatokÁprilis 2-ig lehet pályázni
az MMA hároméves ösztöndíj­programjára!

  Pályázatok


Közlemény AZ MMA

MŰVÉSZETI PROGRAM
PÁLYÁZATI KIÍRÁSÁNAK
MÓDOSÍTÁSÁRÓL
---> Itt érhető el!


MŰVÉSZETI PROGRAM PÁLYÁZATI KIÍRÁSA (MMA-24-P)

Beadási határidő: 2024. február 7.

 

A linkre kattintva elérhető a pályázati rendszer: tamogatas.mma.hu

 „a Nagyharsányi csata emlékhelye 2023"

Pályázati kiírás

Magyar Művészet folyóirat

 

A Pesti Vigadó kiállításai
minden nap 10:00 és 19:00 között
tekinthetőek meg.
Információk, időpontok és jegyárak ––> Pesti Vigadó

Hírlevél

Tülökre karcolt legendák

Beszélgetés Gosztonyi Zoltán aranykoszorús faragómesterrel

A magyar népművészet mestere, az MMA levelező tagja úgy gondolja, jól döntött, amikor a faragást választotta hivatásául, mert Somogy megyében, ahol él, minden adott volt ehhez. Járhatott népművészeti táborba, tanulhatott a somogyi pásztoroktól, köztük is a legjelesebb mesterektől. Égető szükségét érzi viszont annak, hogy a népi iparművészetet is egyetemi szinten oktassák Magyarországon.

28 Februari 2024

Pilisi kör

Turi Attila elnök a Szerelmes földrajz című műsorban

Az MMA elnöke, Kossuth- és Ybl-díjas építész mutatja meg a számára kedves helyeket és épületeket Hollós László műsorában, melyet február 25-én mutattak be az M5 műsorán.
 

27 Februari 2024

Igában

IGAZ ALKOTÁS EGY ÖRÖKRE ELTŰNNI LÁTSZÓ KULTÚRÁRÓL
 
A Mozi a Vigadóban sorozat keretében március 8-án mutatják be a Pesti Vigadóban Zsigmond Dezső rendező, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője filmjét. A 2022-ben készült Igában című dokumentumfilm, ami tavaly a Savaria Filmfesztivál harmadik díját nyerte el, Kondás Károly penészleki gazdálkodóról, az ország utolsó igásteheneséről szól. Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője így írt az alkotásról: „Az utolsó szatmári igásszekeres sztorija valóságos akciófilm, egy nagy kaland meséje. Az öreg halász és a tenger tiszaháti verziója. Tenger helyett homokos, hepehupás dűlőkre, halászcsónak helyet tehenesszekérre hangszerelve."

26 Februari 2024

A hang belső élete

Dubrovay László zeneszerző Gyurkovics Tiborról, az utolsó akkordról és az ördögi kacajról
 
A Faust, az elkárhozott című táncdráma a Pécsi Balett művészeinek szenvedélyes előadásában elevenedik meg február 28-án és 29-én a Pécsi Nemzeti Színházban. „Itthon akartam valami újat és eredetit létrehozni" – mondja Dubrovay László a produkció Kossuth-díjas zeneszerzője, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja.

26 Februari 2024

Látható hangzás

Bemutatták Gyenes Zsolt legújabb kötetét Pécsett
 
Multimediális művészeti est keretében mutatták be Gyenes Zsolt Látható hangzás – Vizuális zene a magyar kortárs művészetben című kötetét február 20-án Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában. A kiadványt elsőként Kaposváron, a MATE Rippl-Rónai Művészeti Intézetében ismertették meg a közönséggel. A könyv megjelenését és a rendezvényt támogatta a Magyar Művészeti Akadémia.

26 Februari 2024

Valós látomások

A KÉPEK VIDÁM DRÁMÁKRÓL MESÉLNEK
 
Kétszázötven, nagyrészt fekete-fehér fotográfián keresztül mutatja be Benkő Imre fotográfus, fotóriporter, az MMA rendes tagja hat évtizedes munkásságát a Valós látomások - Benkő Imre a szubjektív dokumentarista című tárlat a Műcsarnokban. A tárlat ünnepélyes megnyitóján részt vett Benkő Imre mellett Turi Attila, az MMA elnöke és dr. Richly Gábor, az MMA főtitkára is, valamint köszöntőt mondott Szegő György, a Műcsarnok művészeti vezetője, az MMA levelező tagja. A kiállítást, aminek kurátora Tulipán Zsuzsanna, február 23. és április 7. között kehet megtekinteni.

23 Februari 2024

Nemzeti ereklyéink titkai

Bemutatták Horváth Hilda Varga Péterről készített monográfiáját

Az MMA irodaházában tartották meg Varga Péter, az MMA rendes tagja monográfiájának bemutatóját február 19-én. Az akadémikus több nemzeti ereklyénket is szakértőként vehette kézbe. Az ötvösművész, restaurátorral és Horváth Hilda művészettörténésszel, a monográfia szerzőjével Keppel Márton művészettörténész, az MMA Iparművészeti Tagozatának titkára beszélgetett.

21 Februari 2024

Tavasszal ismét Essentia Artis a Pesti Vigadóban

Tavasszal nyílik az MMA művészeti ösztöndíjasainak programsorozattal kísért kiállítása

A március elején kezdődő grandiózus összművészeti esemény mintegy 160 kortárs művész közreműködésével több mint két hónapon át várja az érdeklődőket a Pesti Vigadóban, az MMA székházában - jelentették be a szervezők február 21-én a Centrál Kávéházban rendezett sajtótájékoztatón.

21 Februari 2024

Elhunyt Czakó Gábor

Hosszantartó, súlyos betegség után életének 82. évében ma hajnalban elhunyt Czakó Gábor író, nyelvrégész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Czakó Gábor életművének műfaji sokszínűségét tekintve olyan alkotói pályaképet láthatunk, amelyben a tartalom és a forma egymásra találtságát magas fokon határozta meg az üzenetérték. Czakó Gábort a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.


Czakó Gábor temetése 2024. március 11-én, hétfőn 11 órakor lesz a
Békásmegyer-Ófaluban, a Tamás utcai urnatemetőben.

21 Februari 2024

Ad libitum – kortársak tetszés szerint

A Pesti Vigadóban koncertezett Balog József zongoraművész

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata rendezésében Balog József Liszt Ferenc-díjas zongoraművész kortárs zenei estet adott „Ad libitum" címmel 2024. február 19-én este a Pesti Vigadóban. Az MMA akadémikusai közül Tóth Péter, Olsvay Endre, Dubrovay László rendes tagok, valamint Kocsár Miklós és Szokolay Sándor néhai tagok művei hangzottak el, az est műsorvezetője Seres Gerda volt.

20 Februari 2024

„Nagyharsányi csata emlékhelye 2023"

Eredményt hirdettek a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának ötletpályázatán

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Építőművészeti Tagozata tavaly ősszel hirdette meg nyílt, építészeti tematikájú pénzdíjas ötletpályázatát fiatal építészek számára. A pályázati kiírás szerint „Nagyharsányi csata emlékhelye 2023" címmel innovatív építészeti-tájépítészeti eszközökkel megfogalmazott javaslattételt vártak egy magas színvonalú emlékpark kialakítására az 1687. évi nagyharsányi csata emlékezetére. A 40 év alatti építészek arra kaptak lehetőséget, hogy megmutathassák szakmai tudásukat, kreativitásukat. 

16 Februari 2024

Magyar animációs rendezőportrék

ÚJABB HIÁNYPÓTLÓ MŰ JELENT MEG AZ MMA KIADÓNÁL

Varga Zoltán: Magyar animációs rendezőportrék című könyve, amit az MMA Kiadó 2023-ban jelentetett meg, hét alkotó munkásságát mutatja be az 1970-es évektől napjainkig. A kötet az MMA ösztöndíj programja keretében valósult meg.

15 Februari 2024
Terakhir
// ]]>