2022. április 30. | 16:00 – A magyar film napja a Vigadóban

A magyar film napja alkalmából az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata filmestet szervez a Pesti Vigadóba, ahol fiatal alkotók – köztük a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen végzett rendezők – filmjeiből válogatott dokumentumfilmeket, animációs filmet és egy kisjátékfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők. A vetítést beszélgetés követi az alkotókkal.

Csuja László Sára Sándor-díjas film- és színházrendező első egész estés dokumentumfilmje a Kilenc hónap háború (2018) az orosz–ukrán fegyveres konfliktusról szóla Szarajevói Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját, majd számos filmfesztiválon és a magyar mozikban is vetítették.
K. Kovács Ákos operatőr, rendező Branka című kisfilmje (2021) több nemzetközi fesztiválon szerepelt, így a 37. Interfilm Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál is műsorára tűzte Berlinben. A délszláv háború idején játszódó kisjátékfilm elnyerte a 20. Lakiteleki Filmszemle, valamint a 23. Certamen Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál (Spanyolország) fődíját.
Sütő Gábor Egy szép melódia című dokumentumfilmjének főhősét orosz fogságban érte a II. világháború vége. Kalandos úton, különleges élménnyel tért haza az erdővidéki Vargyasra.
Búzási Gyopár-Orsolya, Babuka a fűben című, a második világháborús családi történetet finom humorral feldolgozó animációs filmjét (2017) számos fesztiválon vetítették, elnyerte – többek között – a 28. Mediawave Fesztiválon a legjobb magyar rövidfilm, valamint a nemzetközi kísérleti film díját is.

Program:
 
EGY SZÉP MELÓDIA (dokumentumfilm, 34 perc)
Rendező: Sütő Gábor (Sapientia-Dunaversitas, Kolozsvár)
 
KILENC HÓNAP HÁBORÚ (dokumentumfilm, 52 perc)
Rendező: Csuja László (Budapest), Sára Sándor-díjas film- és színházrendező
 
BRANKA  (játékfilm, 24 perc)

Rendező: K. Kovács Ákos (Szabadka)

BABUKA A FŰBEN (animációs dokumentumfilm, 11 perc)
Rendező: Buzási Gyopár (Sapientia, Kolozsvár)

m e g h í v ó

A belépés díjmentes, de regisztrációhoz kötött.
// ]]>