TÁLLYA, FEJEDELMEK VÁROSA

2022. október 6‒30.
FUGA Budapesti Építészeti Központ

Tállya, fejedelmek városa

2022. október 6-ától október 30-ig látogatható a FUGA Budapesti Építészeti Központban a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ Tállya, fejedelmek városa – egy hegyaljai mezőváros évszázadai című kiállítása. A kiállítás – mely a nyár folyamán a Sárospataki Református Gyűjtemények Múzeumában volt látható alapja egy több éve folyó műemléki topográfiai anyaggyűjtés és kutatás volt.
Tokaj-Hegyalja egyik legjelentősebb mezővárosa volt egykor Tállya, ahol a szőlőművelés és borkereskedelem több évszázados hagyománya különösen értékes szellemi és anyagi örökséget hozott létre. A kiállítás a településen több éve folytatott műemléki topográfiai kutatások eredményeiből válogatva, a jellemző épület- és emléktípusokat és a tulajdonosok társadalmi státuszát is figyelembe véve mutatja be Tállya építészeti és művészeti örökségét.
A tablók átfogó képet adnak a település történetéről, topográfiai fejlődéséről és felekezeteiről. Kivetített virtuális séta és diavetítés jeleníti meg a katolikus, a református és az evangélikus templomot és művészi értékű liturgikus tárgyaikat. A kalandvágyóbb látogatókat eseménydús, néhol tragikus felhangokkal tarkított időutazás várja: a kihelyezett érintőképernyőkön különböző korokból származó településtérképeken barangolhatnak, melyeken több mint száz objektum (épület, emlékmű, temető) közül szűréssel vagy koppintással választhatják ki az őket érdeklőket. Az objektumokhoz rendelt szöveges és illusztrációs tartalmakból megismerhetik a város számos jellegzetes építményének jeles és kevésbé jeles építtetőit, a házak rejtett titkait, Isten embereinek és a polgároknak a természeti csapásokkal és az evilági hatalmasságokkal vívott küzdelmeit.

Kurátorok: BOROSSAY Katalin, Dr. CSEJDY Júlia, MÉM MDK
Digitális kurátor: Dr. RUTTKAY Zsófia
Arculat és grafika: KAKUK Barbara, MÉM MDK
Projektmenedzsment: BALOGH Viktória, MÉM MDK
Digitális alkalmazás: KARASZ Dániel
Virtuális séta: GAYLHOFFER-KOVÁCS Gábor, MÉM MDK

2022. október 7.  |  kiállítás mém mdk tállya