Jakobovits Miklós : Sárga trónus, 1999
Jakobovits Miklós : Sárga trónus, 1999 olaj, farostlemez, 58,5 x 48 cm forrás: galeriaquadro.ro

Tisztelgés a Munkácsy-díjas festőművész előtt

A Barabás Miklós Céh (BMC) kolozsvári részlegének legújabb kiállítása, melyet a Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva termében nyitottak meg tisztelgést jelent a Munkácsy-díjas Jakobovits Miklós festőművész hagyatéka előtt.

50 művész 87 munkáját (festményt, grafikát, szobrokat, kerámiát, égetett zománcot, textilt és fotókat) tekintheti meg a közönség. A bevallott cél: a művész társadalom segítségére lenni. A kiállítás rendezése Németh Júlia és Kolozsi Tibor munkája. Amint Németh Júlia a kiállítást megnyitó beszédében megfogalmazta: a kiállítás megnyitója öröm az alkotóknak és a közönségnek is. A csoportos kiállítás az örömöt megsokszorozza. A BMC értékfelmérő és értékfelmutató tárlatában gyász is vegyül. Jakobovits Miklóst vesztettük el. Ez a kiállítás egyúttal tisztelgés a Munkácsy-díjas, európai hírű művész emléke előtt, aki 15 évig a BMC elnöke volt, irányítván annak munkásságát is. [...] Jakobovits Miklós érdeme, hogy megfogalmazta, miszerint a művészeti műfajok között nincs értékbeli különbség. Az alkotó tehetsége, az egyénisége a döntő.

Kolozsi Tibor Picassóra hivatkozva azt mondta, hogy a művész saját munkáit gyűjti. Miután a műterem megtelt, nincs hova gyűjteni. Régi kezdeményezés: Erdélyi Művészközpont létrehozása. Ennek a gondolatnak a megfogalmazója szintén Jakobovits Miklós volt. Sokan álmodoztak arról, hogy egy művészközpont jöjjön létre. ahova el lehetne helyezni az erdélyi művészet nagyjainak alkotásait.

Sepsiszentgyörgyön hozták létre az Erdélyi Művészeti Központot, ahova számottevő anyagot juttattak el, gyűjtöttek össze. Ebből az anyagból a Minerva Művelődési Egyesület kiállítási termében február végén rendeznek figyelemre méltó kiállítást.

forrás: Csomafáy Ferenchttp://www.erdon.ro

2013. január 28.  |  jakobovits miklós barabás miklós céh