A Magyar Művészeti Akadémia kiállítása Párizsban

A Magyar Művészeti Akadémia szervezésében megvalósuló kiállítással és koncerttel mutatkozott be a kortárs magyar művészet az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) párizsi székházában. Az esemény a bemutatkozáson túl köszönet is volt, hiszen hazánkat a nemzetközi szervezet a közelmúltban beválasztotta a Szellemi Kulturális Örökség Bizottságába.
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak koncertjével köszönte meg Magyarország hétfőn az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) párizsi székházában, hogy a nemzetközi szervezet a közelmúltban beválasztotta hazánkat a Szellemi Kulturális Örökség Bizottságába.
Magyarország négy évig képviseli a kormányközi bizottságban az egész Kárpát-medence, valamint a volt Szovjetunió és a volt Jugoszlávia országait, és szavaz az új pályázatokról, többek között a Kodály-módszerről is – emlékeztetett Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO-nagykövete.
Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója megnyitó beszédében elmondta: a kiállítás híven tükrözi vissza mindazt, amit a nemzetközi szervezet képvisel, a kulturális örökséget és a megújulást, amely köztudottan jellemző a tehetséges magyarokra. Kiemelte, hogy nagyon sok érdekességgel is szolgál a gazdag tárlat, ő például innen tudta meg, hogy a holográfiát magyar ember találta fel.
A megnyitón elhangzott beszédében Kucsera Tamás Gergely főtitkár hangsúlyozta, hogy a Magyar Művészeti Akadémia a partnerségre nyitott szervezet, amelynek elmúlt közel háromesztendős köztestületi léte és működése a modern magyar államiság „dezetetizációs", azaz államtalanítási folyamataként is értelmezhető a kultúra, a művészetek területén, hiszen az állam önkéntes visszahúzódásával, a művészek közössége kap mind nagyobb autonómiát és lehetőséget.
Az egyetemes emberi és művészeti értékek tiszteletére Hagyomány és lelemény címmel rendezett nagyszabású bemutatkozó kiállítás július 4-ig látható az UNESCO-székházban. A tárlat kurátora Csáji Attila képzőművész, az MMA alelnöke, akinek elképzése szerint három egységben mutatják be a kortárs magyar művészetet harmincöt művész, köztük több MMA-tag száz alkotásán keresztül, a képző-, az ipar-, a fotóművészettől a zenén és az építészeten át a népművészetig. A kiállítás a magyar kultúra egyetemességét kívánja megjeleníteni, hiszen művészeti ágak feletti, stílusirányzatokon átívelő, s a magyar művészek is a világ számos pontján élnek, s alkotnak – emelte ki beszédében az MMA alelnöke.
Bogyay Katalin elmondta: „sűrű hét" van az UNESCO-ban több nemzetközi konferenciával és külföldi vendéggel. Valamennyi csoport megtekinti a kiállítást, amelynek célja, hogy az egész világot megszólítsa. Az első visszhangok alapján a nagykövet szerint elsősorban a tárlat eredeti koncepciója, az organikus és az innovatív kortárs művészet közti kapcsolat ragadta meg a látogatókat.
A kiállításon központi helyre került az organikus építészet mestere, Makovecz Imre, az MMA alapító, örökös tiszteleti elnöke által tervezett épületek fotói mellett az egyik elkészült építménye, a csengeri görög katolikus templom harangtornyának makettje, valamint a matyó hímzés, amely két évvel ezelőtt került fel az UNESCO szellemi kulturális örökség reprezentatív listájára.
A kiállítók között szerepel többek között Schrammel Imre keramikus-, Bohus Zoltán üveg- és Katona Szabó Erzsébet textilművész, Orosz István grafikus, Csíkszentmihályi Róbert és Csutoros Sándor szobrász. A festőművészeket Csernus Tibor, Lakner László, Konok Tamás, míg a kinetikus és a fényművészet műfaját mások mellett Mengyán András képviseli. A tárlaton láthatók Kunkovács László fotóművész, néprajzkutató képei, Samu Géza szobrai és Landgráf Katalin szőttesei, továbbá képek a Kós Károly Egyesülés fiatal építészeinek munkáiból.
A kiállítás megnyitóján Petrás Mária közreműködésével a Muzsikás együttes lépett fel, arra emlékeztetve, hogy a magyar táncházmozgalom is szerepel az UNESCO-listán. 
A tárlatmegnyitót nagyszabású hangverseny követett az UNESCO dísztermében, amelyen Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán műveit szólaltatták meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói: Vámosi-Nagy Zsuzsa fuvolaművész, Gyöngyösi Ivett és Váradi László zongoraművészek, Kruppa Bálint hegedűművész, Vörös Szilvia és Szahakjan Luszine operaénekesek, valamint Kubinyi Júlia népdalénekes.
A koncert kezdetén Bogyay Katalin nagykövet asszony és Marton Éva operaénekes, professor emerita, az MMA színházművészeti tagozatvezetője mutatta be a Zeneakadémiát és a magyar zenei oktatás jelentőségét azzal összefüggésben, hogy Magyarország a Kodály-módszert felterjesztette a szellemi kulturális örökség listájára. A pályázatról novemberben születik döntés.
Petrás Mária és a Sipos Mihály akadémikus vezette Muzsikás együttes a kiállítást követően nagy sikerű koncertet adott a Párizsi Magyar Kulturális Intézetben.

(Venczel Katalin, MTI alapján)
* * *
2014. július 3. – Hao Ping, kínai oktatási miniszterhelyettes, az UNESCO Közgyűlés 37. Ülészakának elnöke Bogyay Katalin, a 36. Ülésszak elnökének meghívására ellátogatott az MMA kiállítására. Hao Pinget Csáji Attila alelnök és Haris László kiállító művészek vezették végig a kiállításon. A látogatásról készült felvételek képgalériánkban tekinthetők meg.
2014. július 1.