Pesti Vigadó, Díszterem
2016. február 20. 16.00
2016. február 21. 16.00
Az éj királynője (fotó Éder Veronika)

A Varázsfuvolával nyit a megújult Pastorale

2016-tól a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadó Dísztermében folytatódik a Pastorale-sorozat, amely korábban már több mint 200 sikeres előadással hatvanezer feletti nézőt vonzott a Zuglói Zeneházba. Mozart varázslatos meseoperájának, a Varázsfuvola legszebb részleteit Horváth Zoltán magával ragadó rendezésében kiváló énekes szólisták adják elő – családi programként megszólítva nemcsak az opera- és zenekedvelő felnőtteket, hanem a gyerekeket is.
A Pastorale-sorozat célja, hogy megszerettesse a zenét és a társművészeteket, és hogy értő, igényes közönséget neveljen. Az egyedi módon szerkesztett, magas színvonalú összművészeti előadások – melyeket a művészekkel folytatott beszélgetések, valamint vetített képek is gazdagítanak – a kisiskolás gyerekektől a dédszülőkig minden korosztálynak kínálnak maradandó élményt.
A sorozat gazdái Záborszky Kálmán karmester, a Zuglói Filharmónia művészeti vezetője, és Solymosi Tari Emőke zenetörténész, az MMA tagjai. Az előadások egyik főszereplője a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar, amelyet a vezető karmester mellett Ménesi Gergely, Horváth Gábor és vendégkarmesterek vezényelnek. A rendszeresen meghívottak közé tartoznak a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatói és növendékei is.
A sorozat a Magyar Művészeti Akadémiának köszönhetően új lendületet kaphat, hiszen a „Duna-parti tündérpalota" varázsos környezetet és modern technikai hátteret biztosít az előadásoknak. Az egyes produkciókat hétvégenként két-két előadással rendezik meg, az évad első produkciója a Varázsfuvola lesz – február 20-án és 21-én délután 4 órától.
Az előadásról:
Mozart: A varázsfuvola
(operaelőadás családoknak)

Mozart operájának keresztmetszete szcenírozott formában

 
Mozart örökérvényű, minden korosztály számára sok üzenetet hordozó meseoperájának keresztmetszetét Horváth Zoltán rendezésében adják elő a meghívott kiváló énekes szólisták. A legszebb, legizgalmasabb zenei részleteket a mesélő fűzi össze, így a hallgatók – legyenek akár az opera műfajával először találkozó gyerekek, akár zeneértő felnőttek – mindenfajta előkészület nélkül adhatják át magukat a zene és a színpadi játék élvezetének. A Pastorale-sorozat mívesen kidolgozott előadásai már számtalan rajongót szereztek az opera műfajának. Most Mozart daljátékával folytatódik a varázslat. Induljunk el mi is a mese hőseivel együtt a bölcs főpap, Sarastro birodalmába, ahol a sötétséget legyőzi a fény, s a gonoszságon felülkerekedik a jóság!

Szereplők:

Az Éj királynője: Kolonits Klára
Sarastro: Cser Krisztián
Tamino: Benabdallah Yanis
Pamina: Fodor Gabriella
Papageno: Vecsey Gyula 
Papagena: Sipos Marianna
Monostatos: Dékán Jenő
Öreg pap: Gaál Csaba
Fiatal pap: Erdős Róbert
Az Éj királynőjének udvarhölgye 1.: Forgó Eszter
Az Éj királynőjének udvarhölgye 2.: Sipos Katalin
Az Éj királynőjének udvarhölgye 3.: Balogh Eszter
Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar, vezényel: Horváth Gábor
Rendező: Horváth Zoltán
Rendező asszisztens és koreográfus: Losonczi Anita
Díszlet- és jelmezterveztő: Geresdi Zsófia
Mesélő: Solymosi Tari Emőke
A Pastorale további tavaszi produkciói és előadásai:

2016. március 5. 18.00 – A zenakar tábornoka - avagy mire való a karmester? (A karmesteri feladat, a vezénylés művészete)
2016. március 6. 16.00 – A zenakar tábornoka - avagy mire való a karmester? (A karmesteri feladat, a vezénylés művészete)
2016. április 9. 16.00 – Meglepetés-szimfónia - avagy humor és váratlan fordulat a zenében és a balettben (Miért érzünk viccesnek egy zeneművet vagy táncprodukciót?)
2016. április 10. 16.00 – Meglepetés-szimfónia - avagy humor és váratlan fordulat a zenében és a balettben (Miért érzünk viccesnek egy zeneművet vagy táncprodukciót?)
2016. május 7. 16.00 – Járd ki lábam, járd ki most... – Magyar és moldvai csángó népzene és néptánc (Muzsikás együttes, Petrás Mária, Csillagszemű Táncegyüttes)
2016. május 8. 16.00 – Járd ki lábam, járd ki most... – Magyar és moldvai csángó népzene és néptánc (Muzsikás együttes, Petrás Mária, Csillagszemű Táncegyüttes)

Jegyinformáció itt
vagy a Zuglói Filharmónia honlapján. A Pastorale összművészeti rendezvénysorozat tavaszi előadásainak műsorfüzete itt tölthető le.

2016. február 15.  |  záborszky kálmán opera solymosi-tari emőke dr. pastorale