Modernista luxusvilla Budapest szívében

Stílusosan a múzeumok világnapján költözött be első kiállítóhelyére, a budapesti Walter Rózsi-villába a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ. Az 1936-ban épült, modern stílusú luxusvilla a Magyar Művészeti Akadémia beruházásában újult meg a fenntartásában működő Múzeum számára. Ez az első olyan modernista villaépület Budapesten, amely a nagyközönség számára látogatható. A nyitó kiállítás Színtér és lakótér címmel a két világháború közötti modern lakóházakat mutatja be.
A mai formájában 2017-ben létrehozott MÉM MDK első önálló kiállítóhelye nem csak az intézmény számára különlegesség: Magyarországon eddig nem volt ugyanis olyan, nyilvánosan látogatható épület, amely reprezentálta volna a két világháború közötti modernizmus közkedvelt időszakát. A Walter Rózsi-villa május 19-től építészeti kiállításokkal, rendezvényekkel, beszélgetésekkel és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várja az érdeklődőket a VII. kerületi Bajza utca 10. alatt.
 
„A MÉM MDK első kiállítóhelyén szakmai és közönség-rendezvényein azon dolgozik, hogy elősegítse a társadalom számára az építészet szakmai céljainak megértését, az épített környezet jobbításáért kialakuló párbeszédet. Fontosnak tartjuk az élményszerűséget és az interaktivitást, nem csupán a fiatalabbak, hanem a felnőtt korosztály számára is" – mondta el Almássy Kornél, a MÉM MDK igazgatója.
A villa 1936-ban Walter Rózsi operaénekes és családja számára épült Fischer József építész és Pécsi Eszter statikus mérnök tervei alapján. 1949-ben államosították, majd a következő hatvan évben a Belügyminisztérium kórháza használta. Felújítása és kiállítóhellyé alakítása a Magyar Művészeti Akadémia finanszírozásában 2020–2022 között Kokas László építész tervei alapján valósult meg.

 
Színtér és lakótér – a villa nyitókiállítása
A Walter Rózsi-villa a két világháború közötti építészetre az otthon és a lakhatás témájára fókuszáló kiállítással nyitja meg kapuit 2022. május 18-án. A Színtér és lakótérModern lakóházak Magyarországon 1928–1945 című tárlat bemutatja a korszak építészetének jellegzetességeit, azokat az alapfogalmakat, amik mentén az építészek a modernista lakóházakat tervezték. A kiállítás a MÉM MDK munkatársai – Ritoók Pál főmuzeológus, valamint Magyaróvári Fanni Izabella és Sebestyén Ágnes Anna kurátorok – munkájával jött létre, és alapvetően a MÉM MDK Múzeumi Osztályának rendkívül gazdag, két világháború közötti anyagára épít. A tárlatot maga az épület inspirálta; a kiállítás tematikus egységei reflektálnak az egyes szobák egykori funkcióira.
Walter Rózsi élete jórészt a nyilvánosság előtt zajlott, erre utal a kiállítás címe is: a villa egyszerre volt reprezentatív színtér és otthonos lakótér. A látogatók megismerkedhetnek a villa egykor celebritásnak számító, de mára feledésbe merült megbízója, az operaénekesnő Walter Rózsi életével is, megcsodálhatjuk a Bauhausban tanult Breuer Marcell bútorait vagy a korszak legjelentősebb építészeti fényképészeinek munkáit.
A villa egy modern gondolkodású család számára készült. A földszintre kerültek azok a helyiségek, amelyeket igyekeztek elrejteni a vendégek szeme elől: a kiszolgáló terek, a konyha, a kamra, és a házmester lakása. Az első emeleti szalon kiemelt helyet kapott, hiszen itt fogadták a vendégeket. A privát szféra – azaz a hálószobák, a gyerekszoba, a gardróbok, és a fürdőszobák – az épület második emeletén találhatók.
Egy modern lakóépületben alapvető elvárás volt az összkomfort és a megfelelő higiénia. A természetes fényt jelentős mértékben beengedő hatalmas ablakok és a szobákból megközelíthető terasz az egészséges életmódot támogatták. A modern élet modern eszközöket hozott magával: a linóleum nagyon kedvelt anyagnak számított, mert könnyű volt tisztán tartani, fertőtleníteni és letisztult megjelenésével jobban illett a térbe. Az elektromosság bevezetése a háztartásokba pedig nagyban hozzájárult az életminőség javításához.
 
A Színtér és Lakótér – Modern lakóházak Magyarországon 1928–1945 kiállítás egy teljes évig, 2023 májusáig lesz megtekinthető a villában, szerdától vasárnapig 10–18 óra között.
Elindult a Walter Rózsi-villa hivatalos oldala is, ahol további információk érhetők el: www.walterrozsivilla.hu

Háttér:
A Magyar Kormány 1771/2017. (XI.7.) Kormányhatározata döntött a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) létrehozásáról a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) fenntartásában. A kormányhatározat értelmében az MMA tulajdonába került a Budapest VII. kerület, Városligeti fasor 9–13. szám alatti, 33505 helyrajzi számú egykori BM-kórház épületegyüttese, azzal a céllal, hogy itt valósuljon meg a MÉM MDK végleges elhelyezésére szolgáló beruházás. A 257/2020. (VI. 3.) Kormányrendelettel az épületegyüttes rekonstrukciójának megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket a Kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, a beruházást kiemelten közérdekűvé nyilvánította.
A beruházás első ütemében valósult meg a Walter Rózsi-villa felújítása és átalakítása. Az épület felújítása előtt a MÉM MDK kutatási osztálya (Fülöp András, Jankovics Norbert és Koppány András régészek) végeztek falkutatásokat az épületen, amelyeknek köszönhetően nemcsak az eredeti festések és falazások nyomaira, hanem a későbbi átalakítások részleteire is fény derült.
A Walter Rózsi-villát a felújításkor úgy alakították át, hogy megőrizze az eredeti épület értékeit, hangulatát, de megfeleljen a mai kor követelményeinek és a ház múzeumi funkciókkal történő ellátásának.