2019. október 2. – november 10. – Őszi lehalászás | M. Novák András képzőművész kiállítása

„Örök kérdéseink – világunk, életünk, múltunk, jövőnk vonatkozásában – még megvannak. A választ keresők – tudós, művész, filozófus, csupán csak gondolkodó emberek – fogynak. A válasz helyett profit motorja hajtotta, másodlagos fogyasztói, hedonista világot teremtett századunk. A »feleslegességig« szabaddá vált kortárs művész (becsülve, ismerve, szeretve a korábbi korok mesterségbeli értékeit) egy kereső, kérdező ember. Képi válaszaiban keresi, teremti a felejteni ítélt tartalmi értékeket: hitek, ideák, minőség, felelősség ideális befogadó formáját. Hogy a fogás, fogás a koron, a koromon (75 év) hogyan sikerült, az »Őszi lehalászás« című kiállítás mutatja a Vigadóban."
(M. Novák András képzőművész, az MMA rendes tagja)

2019. szeptember 30. | 19.00 – Az opera és operett gyöngyszemei

Bemutatkoznak Kiss B. Atilla növendékei

Kiss B. Atilla operaénekes, a Magyar Művészeti Akadémia rendes, valamint elnökségi tagja, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, egyetemi oktató, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művésztanára. Operaénekesi karrierje mellett legalább akkora jelentőséggel bír oktatói munkája. A Pesti Vigadóban tanítványai mutatkoznak be: Süle Dalma, Pete Ádám, Drahos Evelin és Ninh Duc Hoang Long.

2019. szeptember 27. | 17:30 – Gulyás Gyula 75 – Cinema 64

Filmvetítés és beszélgetés Gulyás Gyula Balázs Béla-díjas filmrendezővel, az MMA rendes tagjával 75. születésnapja alkalmából.

2019. szeptember 27. – Kutatók éjszakája a Hild-villában

Újra Kutatók éjszakája a Hild-villában! A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének székháza ingyenes programokkal vár mindenkit szeptember 27-én a XII. ker. Budakeszi út 38. szám alatt. A kutatóintézet kiállítással tiszteleg a Vitéz László mesékkel világhírűvé vált Kemény Henrik bábművész előtt. Kicsik és nagyok bejárhatják a Hild-villát Wesselényi-Garay Andor építésszel; Fehér Anikó karnaggyal és Windhager Ákos kultúrakutatóval pedig a zene, illetve a mitológia világában barangolhatnak.
Regisztrálni a www.kutatokejszakaja.hu weboldalon szükséges!

2019. szeptember 24. | 19.00 – Furulyaszó | Juhász Zoltán és barátainak pásztorzenei hangversenye

Az első ábrázolások igazolják, hogy a pásztorkodó ember kezében ősidők óta ott van a furulya. Magyar pásztorok használatában gazdag változatosságban élt a hangszer napjainkig, szinte a nyelvterület egészén. A moldvai tilinkától a dunántúli hosszúfurulyán át a hatlyukú rövid furulya helyi változataiig terjedő skálán szinte a hangszer összes lehetősége megvalósul. A hangszerek gazdag változatosságához a rajtuk játszott zene, az előadásmód és a játékmód színgazdagsága társul. Ezt az ősi, sokszínű, mégis egységes zenei világot, dalait és dallamait szeretnék bemutatni a pásztorok zenéjének szerelmesei, továbbéltetői, a pásztorság és parasztság kezében található más hangszerek – a duda, a citera és a tekerő – társaságában, énekek kíséretében.
Juhász Zoltán népzenész, népzenekutató, az MMA rendes tagjának jubileumi estje a Pesti Vigadóban.

2019. szeptember 22. | 18.00 – Operagála Gyöngyösön

A zene világnapja alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával ismét megrendezik Gyöngyösön az elmúlt években nagy sikert aratott operagálát. Művészeti vezetők: Miller Lajos és Rohonyi Anikó operaénekesek, az MMA tagjai. A belépődíjmentes est célja, hogy olyan nézők is eljuthassanak az eseményre – akár kisebb falvakból is –, akiknek nem lenne esélye az opera műfaját megismerni, az operairodalom mesterdarabjait élvezhetni neves művészek előadásában.

2019. szeptember 19. | 18:30 – A XII. Ötvösművészeti Biennálé megnyitója

A kortárs magyar ötvösművészet legnagyobb országos tárlata, melyen közel ötven alkotó műve látható ékszertől a plasztikákig, érmektől a használati tárgyakig. Az ünnepi XII. Ötvösművészeti Biennále egyben tisztelgés Ady Endre munkássága előtt, valamint témája a szakralitás, a szakrális gondolatok megjelentetése e művészeti ágban. A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Ötvösművészeti Szakosztály által szervezett biennále hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Klebelsberg Kultúrkúriában.

2019. szeptember 18. – november 17. – Lajta Gábor | Az ajtón túl – Festmények 1985–2019

A „konceptuális retrospektív" kiállítás a Műcsarnok három termében Lajta Gábor festészetének jellegzetes darabjait mutatja be. Nem évről évre, hanem a különböző korszakok munkáinak egymáshoz viszonyulása mentén, hogy láthatóvá tegye az ismétlődéseket, a módosult visszatéréseket. A kiállításban a műtermi modellek után festett aktképek, az akttéma „mitológiai" akvarelljei, a koncert- és éjszakai képek nagy és egészen kis méretű darabjai szerepelnek, valamint egy válogatás Az oroszlán nyelve című sorozat darabjaiból. Ezek mellett még látható lesz néhány a 32 éve be nem mutatott geometrikus festmények közül, egy fotósorozat egy, mára megsemmisült nagyméretű objektről (Festett ajtó), valamint egy 1985-ös hiperrealista konceptuális önarckép.

2019. szeptember 18. – Életet az énekbe | Bárdos Lajos-konferencia

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete konferenciát szervez Bárdos Lajos zeneszerző, zenetudós születésének 120. évfordulójára. A konferencia helyszíne a Pesti Vigadó, a Magyar Művészeti Akadémia székháza. Előadók: Brückner Huba, B. Horváth Andrea, Döbrössy János, Kollár Éva, Fehér Anikó, Sapszon Ferenc, Tardy László, Ordasi Péter, Windhager Ákos.

2019. szeptember 17. | 9.00 – A KERESZT – 13. SZÉK Szakrális építész–belsőépítész konferencia

A konferencia az Ars Sacra Fesztivál programsorozat része. Köszöntőt mond: prof. em. Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke; Krizsán András DLA, a MÉSZ elnöke; Csapó Balázs Tamás, a BÉK elnöke és Dragonits Márta, Ars Sacra Alapítvány elnöke. A konferencia szervezője: Ars Sacra Alapítvány, szakmai szervező: Rainer Péter építész-belsőépítész. Közreműködik: Sipos Mihály népzenész, az MMA rendes tagja és a Schola Gregoriana Budapestinensis Béres György vezetésével.

2019. szeptember 16. | 17:30 – Jovián György festőművész kiállítása Nagyváradon

Jovián György És az idő megy… című kiállításának megnyitója a Körősvidéki Múzeumban (Nagyvárad, Armatei Române u. 1/A). A kiállítás egyben visszatekintés a romániai születésű, Munkácsy-díjas festőművész, az MMA rendes tagja munkásságára.

2019. szeptember 16. | 16:00 – Hager Ritta: Evezz a mélyre!

Hager Ritta textilművész, a nemzet művésze Evezz a mélyre! című kiállításának megnyitója Vácott az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán az Ars Sacra Fesztivál keretében. A korábban Munkácsy-, Kossuth-, Pro Cultura Christiana-díjjal is kitüntetett iparművész, textiltervező, gobelinművész a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a magyar és az egyetemes textilművészet kiemelkedő, meghatározó egyénisége.

2019. szeptember 11. | 17.00 – Dévényi Sándor és Pásztor Péter kiállítása Pozsonyban

Dévényi Sándor és Pásztor Péter építőművészek – mindketten az MMA rendes tagjai – Élő építészet '48 című közös kiállítása szeptember 11-én nyílik a pozsonyi SAS Galériában (Pozsony, Panská 15).

2019. szeptember 9. | 16.00 – Makovecz Kávéház

A Makovecz Központ és Archívum megkezdi őszi programjait, melynek első előadásán Csernyus Lőrinc Ybl-díjas építész, az MMA levelező tagja tart vetítéssel egybekötött programismertetőt a novemberben induló Héttorony Fesztiválról és a 30 éves Kós Károly Egyesülésről.

2019. szeptember 9. | 16.00 – Japán antik gyermekkimonók – kiállítás

Válogatás nyílik a Nakano Kazuko gyűjteményből a Japán Alapítvány gyermekjátékaival színesítve a Hagyományok Háza Maácz László Galériájában. A kiállítást dr. Lévai Anikó mellett többek között Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke nyitja meg. A tárlatot az MMA támogatja.

2019. szeptember 8. | 19.30 – A magyar dal napja a Pesti Vigadóban

A Magyar Zeneművészeti Társaság és az MMA Zeneművészeti Tagozata közös rendezésű hangversenye. Műsoron: Balassa Sándor, Nógrádi Péter, Tóth Péter, Kovács Zoltán, Dubrovay László, Huszár Lajos, Fekete Gyula, Horváth Barnabás, Király László és Kocsár Miklós zeneszerzők magyar költők verseire komponált dalai. A belépés díjtalan.

2019. szeptember 6. | 18.00 – Kalász Márton születésnapi köszöntése

Születésnapján köszöntik pályatársai a 85 éves Kalász Márton költőt, műfordítót, a nemzet művészét, az MMA rendes tagját a Magyar Írószövetség, a Magyar Művészeti Akadémia, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar PEN Club szervezésében.

2019. szeptember 5. | 16.30 – Könyv- és DVD-bemutató – Dobai Péter: Magyar kereszt

Az MMA Kiadó Láthatatlan filmtörténet című sorozatában olyan forgatókönyvek jelennek meg, amelyekből valamilyen ok miatt nem születtek filmek, de árnyalhatják és gazdagíthatják egyes rendezők, illetve korszakok megítélését. Az MMA Kiadó és a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum közös vállalkozása a sorozat legújabb kötetét, Dobai Péter MAGYAR KERESZT című forgatókönyvét a Budapesti Klasszikus Film Maraton keretében mutatják be a Toldi Moziban.

2019. szeptember 1. | 19.30 – Emlékhangverseny Bozay Attila és Durkó Zsolt, az MMA posztumusz tiszteleti tagjai emlékére

A Magyar Zeneművészeti Társaság és az MMA Zeneművészeti Tagozata közös rendezésű hangversenye a Pesti Vigadóban, Bozay Attila (1939–1999) és Durkó Zsolt (1934–1997) Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerzők, az 1992-ben alapított Magyar Művészeti Akadémia társadalmi szervezet alapító, illetve az MMA posztumusz tiszteleti tagjainak emlékére.

2019. szeptember 1. | 16.00 – Hazafelé – Fekete György famozaik-kollázs kiállítása

Augusztus 25. és szeptember 1. között rendezik meg a Szolnok Napja programot, ennek keretében nyílik meg prof. em. Fekete György belsőépítész, iparművész, az MMA tiszteletbeli elnöke, a nemzet művésze famozaik-kollázs kiállítása.

// ]]>