Vetró Mihály a nemezkészítés egyik munkafolyamatában

Nádudvari kézműves tábor 7 mesterségben

Kézműves tábort tartottak a népi mesterségek megőrzésének szándékával, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával Nádudvaron. A foglalkozásokat hét szakavatott mester tartotta a 14 és 30 év közötti korosztályból kikerülő mintegy 40 fiatalnak. A résztvevők Gömörből, Csíkból, Érmellékről, Fótról, Békéscsabáról és helyből érkeztek – mondta el Galánfi András akadémikus, fafaragó művész, a tábor szervezője és a nádudvari népi kézműves szakiskola létrehozója.
Galánfi András tavaly indította el a tábort főleg a kiveszőben levő mesterségek megmentéséért, és idén sokan vállalták az oktatást az MMA népművészeti tagozatából is. Az induláshoz az alapot az adta, hogy az akadémikus 20 évvel ezelőtt kézműves iskolát alapított Nádudvaron, és az azóta is sikeresen működik.
A táborlakókat az iskola kollégiumában helyezik el, napközben az iskola műhelyeiben dolgoznak, kora esténként előadások lesznek, este pedig éneklés és táncház.
A kovácsmesterséget Vajda László oktatja, a gyöngyfűzést Landgráf Katalin, a házigazda Galánfi András Csete György építész hajléképítő programjából a nemezsátor építést vezeti. A bőrösöket Benő Tamás ifjú népművész oktatja, a nemezkészítés csinját-binját Vetró Mihálytól leshetik el. Ők mindketten a nádudvari iskolát képviselik, Vetró Mihály a szakiskola művészeti vezetője – jegyezte meg Galánfi András. A népi hangszerkészítés rejtelmeibe Asztalos Ferenc vezeti be a fiatalokat, míg a sásfonás mesterségét Petrovics Sándortól és feleségétől leshetik el. 
Kobzos Kiss Tamás előadóművész, zenetanár tart hétfőn előadást, míg csütörtökön Petrás Mária és Kóka Rozália, mindketten énekesek. Vidák István Indiában a nemezkészítésről forgatott filmet vetíti le, Kékedi László fafaragó, a kisgyőri betlehem építésének vezetője a hétköznapokról és az ünnepnapokról beszél majd – sorolta a programot Galánfi András. Zenélni fog a bárándi citerazenekar, a táncházhoz a talpalávalót a nádudvari népi kézműves iskola zenekara szolgáltatja.
A tábor zárása előtt, szombaton kiállítják az egy hét alatt elkészült munkákat, majd lebontják a nemezsátrat. A tábor programjai nyitottak, mindenkit szívesen látnak, kivéve a műhelyfoglalkozásokat – jegyezte meg a szervező.

Tekontsék meg a táborban készített videoriportunkat:

2014. kolovoz 05  |  kézműves tábor galánfi andrás