Kóka Rozália - fotó: Magyar Hírlap / Balogh Dávid

Egy bukovinai székely mesemondó évtizedei

Kóka Rozáliával beszélgettek a Művész Páholyban

Kóka Rozália Magyar Örökség-díjas mesemondó, népdalénekes, népdalkörvezető, újságíró, az MMA rendes tagja, akinek fontos szerepe van abban, hogy a bukovinai székelyeket manapság mesemondóikról, népdalaikról, táncaikról és nagyszerű népdalköreikről ismerik Magyarországon. Díjnyertes néprajzi gyűjtéseiről, nagy sikerű estjeiről, több kiadást megélt könyveiről beszélgetett Varga Klárával.
2024. lipanj 12

Rangjára emelni a művészetet

Átadták a Magyar Művészetért Díjat és társdíjait

Június 13-án a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban adták át a Magyar Művészetért Díjat és további elismeréseket. A díjat mások mellett Rátóti Zoltán, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) alelnöke vehette át a magyar színjátszásban nyújtott kiemelkedő szerepéért. A gálán Ex Libris Díjat kapott Jánosi András népzenész, az MMA rendes tagja és együttese, a Hungaricus. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Richly Gábor, az MMA főtitkára is.

2024. lipanj 14

A Kunság élő pásztorművészete

Már csak június 14-ig látogatható a kiállítás

Cifraszűr, juhászkampók, bicskák, pitykegombok. Évtizedekkel ezelőtt még meghatározó volt a jelenlétük a Kunság juhászai, pásztorai életében, most rendhagyó kiállítással mutatja be ezeket az MMA Népművészeti Tagozata. A tárlat, amely az Óbudai Népzenei Iskolában tekinthető meg – ahogyan a tanév is –, hamarosan zár. A Folkról folkra elnevezésű rendezvénysorozat második állomásának áprilisi megnyitóján ifj. Szerényi Béla, az MMA művészeti ösztöndíjasa beszélgetett kunsági hagyományról, mai elképzelésekről társaival, ifj. Vajda László díszműkováccsal és Kovács Levente aranyművessel. 

2024. lipanj 05

Összejártuk az egész világot

Stoller Antalt köszöntötték 80. születésnapja alkalmából

Az MMA Népművészeti Tagozata tavasszal Folkról folkra elnevezéssel indított programsorozatot az Óbudai Népzenei Iskolában. Harmadik alkalommal Jobbágytelke került középpontba, s annak kiváló ismerői: a születésnapját május 28-án ünneplő Stoller Antal „Huba" és mestere, Novák Ferenc „Tata" történetei tették a péntek délutánt-estét igazán ünnepivé. Az anekdoták szüneteiben, azok illusztrálásaként az iskola tanárai és diákjai néptánc- illetve énekműsora tette emlékezetessé a találkozást. Az est rövidített, szerkesztett változatával köszöntjük Stoller Antalt 80. születésnapja alkalmából.

2024. svibanj 28

Sebestyén Márta és a Bokros trió ünnepi koncertje Szentesen

„Áldott, szép pünkösdnek gyönyörű ideje…"

Május 18-án, szombaton, a szentesi Hangversenyközpontban Andrejszki Judit Liszt-díjas előadóművésszel közösen lépett fel Sebestyén Márta, az MMA rendes tagja. A művésznő éppen ötven éve kapta élete első elismerését, a Népművészet Ifjú Mestere díjat és huszonöt éve annak, hogy átvette a Kossuth-díjat. Ötven éves pályafutása alkalmából idén áprilisban a népzene és néptánc szakma a Táncház Díjjal tüntette ki.

2024. svibanj 23

Újraéledő népművészet

Június 14-ig látogatható A Kunság élő hagyománya kiállítás Óbudán

Kis épület, nagy közösség – ez az Óbudai Népzenei Iskola, mely a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata tavaszi eseménysorozatát is befogadta. A Folkról folkra elnevezésű péntek esték második alkalmán a Kunság ma is élő hagyománya került fókuszba. Landgráf Katalin textilművész, az MMA rendes tagja, az esemény egyik házigazdája és Bán Andrea, az MMA népművészeti ösztöndíjasa, a törökszentmiklósi Kézműves Örökség Egyesület elnöke mesélt kunhímzésről, újraéledő hagyományokról.

2024. svibanj 22
Posljednje