Kiélezett pillanatok képei

Véssey Gábor kiállítása és katalógusa

„A kifejezés vágya mozgat. Ellentétek vonzanak. A világ, s képeinek belső transzformációja érdekel, annak az ideának a képi megformálása, amit a létről átéreznünk adatott" – vallja alkotásairól Véssey Gábor Munkácsy Mihály-díjas festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, akinek az utóbbi öt évben készült sorozatai láthatók a festő 75. születésnapja alkalmából rendezett kiállításon: Őszi ének, A hold hangjai, Érintés, Szívek és évek, Ivók, A fény tanúi. 
2024. lipanj 06

A szatmári polgár

Banner Zoltán a megmaradás missziójáról, a román hatóságok által lepecsételt rádióról és az erdélyi magyarság művészetéről

A Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díjában részesült Banner Zoltán művészettörténész, művészeti író, költő és előadóművész 2024. június 21-én az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. Sokoldalú alkotó a kitüntetett: írásaiban, tévé- és rádiószerepléseiben számos jeles képzőművészünk életművének méltatója, elemzője, előadóművészként pedig hat évtizede rendszeres fellépője a hazai és külföldi pódiumoknak. Banner Zoltán kilencvenkét évesen is aktív résztvevője a magyar művészeti életnek.

2024. lipanj 21

Az MMA Kiadó újdonságai a 95. Ünnepi Könyvhéten

Szunyoghy András Barcsay Jenő-díjas festő- és grafikus művész Anatómiai rajzok vadon élő állatokról (MMA Kiadó, 2023) című kötete nyert a Szép Magyar Könyv 2023 verseny Szakkönyv kategóriájában. Az elismeréseket a 95. Ünnepi Könyvhét ünnepélyes megnyitóján adják át június 13-án 16.00 órakor a Vörösmarty téren. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményét június 13. és 16. között rendezik meg Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén, ahol idén százhetven kiállítóval, százötven standdal várják az érdeklődőket. 

2024. lipanj 12

KőPálosok

Konferencia Kő Pál emlékére

A hevesi Csillagbojtár Kulturális és Oktatási Nonprofit Kft. szervezésében május 31-én és június 1-én Hevesen a Halász kúria - Kő Pál Galériában konferenciát és találkozót rendeztek Kő Pál (1941-2020) szobrászművész, néhai nemzet művésze, az MMA néhai tagjának tiszteletére. A rendezvényen beszédet mondott Turi Attila az MMA elnöke, Gálhidy Péter, az MMA levelező tagja pedig előadást tartott. Az eseményt a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

2024. lipanj 11

XX. Táblaképfestészeti biennálé

Átadták az MMA díját

Megnyílt a jubileumi, huszadik Táblaképfestészeti biennálé május 25-én a szegedi Reök-palotában, a kiállításon 115 kortárs magyar festőművész csaknem százharminc alkotása látható június végéig.

2024. svibanj 27

Magyar könyvművészet

Kiállítás Offenbachban

A Magyar Művészkönyvalkotók Társasága huszonhét tagja alkotásával mutatkozott be május 3-án az offenbachi Kunstverein-on. A művészek munkáikban nagyon eltérő megközelítésben foglalkoznak a könyvvel mint fizikai tárggyal és annak metaforikus jelentésével. A kiállítás az offenbachi Klingspor Múzeum közreműködésével, valamint a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával készült.  

2024. svibanj 23
Posljednje