"Verecke híres útján..."

Az Országos Széchényi Könyvtárban 2014. január 15-én rendezték meg Füzesi Magda kárpátaljai költőnő legújabb, Kagylóének című verseskötetének bemutatóját, valamint a Tóth Anikó, Budai Ákos és Elbe István szerkesztette Kárpátalja Útikönyvről szóló beszélgetést.
 
Az estet Elbe István, az OSZK Információszolgáltatási Igazgatója nyitotta meg, aki kiemelte: nagy öröm számára, hogy az ismerős arcok mellett ilyen sokan érdeklődnek a költőnő válogatott költeményei, valamint az útikönyvek megszokott tematikájától eltérő kiadvány iránt. Hangsúlyozta Kárpátalja fontosságát a magyar történelem, kultúrtörténet, irodalom szempontjából, s rövid kultúrtörténeti áttekintője után külön köszöntötte a Kárpátaljáról érkezőket, legfőképpen Füzesi Magdát, majd felkérte Pomogáts Béla irodalomtörténészt, hogy mutassa be a Kagylóéneket. Pomogáts Béla elsősorban a szimbolikáról beszélt, Füzesi Magda költészetének rejtett üzenetéről, a tragédiáról, utalva Kárpátalja bizonyos értelemben mai napig tartó elszigeteltségére. Dicsérte a költőnő lírájának játékosságát, ami mögött ott rejlik „árnyékként az egyéni és közösségi tragédiák atmoszférája, amely az egész magyar történelemnek, de legfőképp a 20. századi magyar történelemnek a sajátja".  Beszélt személyes élményeiről, a '80-as években Füzesi Magdával közösen megélt tapasztalatokról, azokról a nem megvalósult kezdeményezésekről, melyek Kárpátalját önálló egységgé kívánták formálni. Ezt követően Füzesi Magda olvasta fel Akác és Sakkvers című költeményét.
Az est második felében Kis Sándor újságíró beszélgetett Tóth Anikóval, Budai Ákossal és Elbe Istvánnal, akiknek a Magyar Szemmel című sorozatban jelent meg a legújabb, Kárpátalját bemutató útikönyve. A beszélgetésből egyértelműen kiderült, hogy a szerzők elsődleges szándéka az volt, hogy a műfaj keretein belül belül ne egy szokásos kiadványt hozzanak létre; arra törekedtek, hogy a kötet 350 oldala olyan összetett szövegeket is tartalmazzon, melyek nem kizárólag az alapinformációkkal ismertetik meg a tájegység iránt érdeklődő közönséget. Budai Ákos kiemelte; meglehetősen jó érzés volt megélni egy korábbi bemutatón, hogy olyanok is „rácsodálkoztak" a könyv tartalmára, akik Kárpátalján élnek.

Az esten Dinnyés József "daltulajdonos" adta elő Füzesi Magda, és más költők verseit.
2014. siječanj 16  |  füzesi magda