Richly Gábor és Kókay Krisztina / fotó: Gál András

Textilképek Esztergomban

KÓKAY KRISZTINÁT, A VÁROS EGYIK LEGISMERTEBB ALKOTÓJÁT, AZ MMA RENDES TAGJÁT 80. SZÜLETÉSNAPJA ALKALMÁBÓL KÖSZÖNTÖTTÉK

A teremtés művésze című tárlat május 23-án nyílt meg az Esztergomi Művészek Céhe szervezésében. A Szent Adalbert Központ Mindszenty-termében egészen június végéig tekinthetik meg a látogatók az alkotó monumentális textilképeit és grafikáit.
Az életmű-kiállítás ünnepélyes megnyitóján több megyei és helyi intézményi vezető mellett jelen volt Erős Gábor országgyűlési képviselő, Hernádi Ádám polgármester, valamint Richly Gábor, az MMA főtitkára is.
2023. svibanj 25

A magyar kerámia Japánban

AKADÉMIKUSAINK MŰVEI A KORTÁRS ALKOTÁSOKAT BEMUTATÓ KIÁLLÍTÁSON

Szólamok kerámiában: Kortárs magyar kerámiaművészet (1965–2022) (Voices in Ceramics: Contemporary Hungarian Ceramic Art (1965–2022)) címmel július 2-ig látható a  kortárs magyar kerámiát bemutató kiállítás Gifu tartomány Tadzsimi városában, a Museum of Modern Ceramic Art múzeumában. A kiállításon a Magyar Művészeti Akadémia tagjainak alkotásai is szerepelnek, Ambrus ÉvaGeszler MáriaJakobovits MártaNémeth JánosP. Benkő Ilona és Schrammel Imre művei.

2023. svibanj 15

Húsvét titka

Borza Teréz Ferenczy Noémi-díjas porcelán- és szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus köztestületi tagja, közgyűlési képviselője állandó kiállítása nyílik meg Győrben a Püspökvár-Toronykilátóban április 11-én. A művész változatos anyagokból létrehozott alkotásait tavaly nyáron csodálhattuk meg a Műcsarnokban bemutatott tárlatán.

2023. travanj 06

Geszler-kiállítás Szombathelyen

Várhatóan szeptemberben állandó kiállítása nyílik Geszler Mária Kossuth- és Munkácsi Mihály-díjas keramikusművésznek, az MMA rendes tagjának a Szombathelyi Képtárban. Az ötven éve Szombathelyen élő művész felajánlotta a városnak saját gyűjteménye egy részét, amit a Képtárban helyeznek el, ahol kiállítást rendeznek be az alkotásokból. Ez a tárlat Szombathely kulturális életében a Schrammel-gyűjtemény 2021. júniusi megnyitását követő újabb jelentős lépés.

2023. ožujak 31

Grafikai alkotóműhelyt tartanak március végén a Szolnoki Művésztelepen

Nyomatról nyomatra címmel, hagyományteremtő szándékkal tartanak a művészi grafika hagyományait, technikai sokszínűségét és a műfaj képviselőit bemutató elméleti és gyakorlati alkotóműhelyt 2023. március 29. és 31. között a Szolnoki Művésztelepen. A Képgrafikusok Olgyai Viktor Egyesülete (KOVE) és a Szolnoki Művésztelep által szervezett háromnapos rendezvény programját kiállításmegnyitó, könyvbemutatók, előadások és workshopok gazdagítják.

2023. ožujak 20

Elhunyt Ambrus Éva keramikus, iparművész

Életének 83. évében elhunyt Ambrus Éva Ferenczy Noémi-díjas keramikus, iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Tervezőművészként az 1970-es, 80-as években számos sikeres háztartási porcelán edénykészlet, illetve sorozatgyártott vendéglátóipari termékcsalád fűződik a nevéhez, amelyek a mai napig sok helyen fellelhetők. Az 1980-as évek derekától saját műhelyében dolgozott, ahonnan a természettel összhangban lévő kerti kerámia plasztikák, csobogók, majd köztéri művek is kikerültek. A Magyar Művészeti Akadémia Ambrus Évát saját halottjának tekinti.


Ambrus Éva búcsúztatása április 24-én (hétfő) 15.00 órakor lesz a Budaörsi Újtemetőben (Budaörs, Temető utca 2.) a református egyház szertartása szerint. A gyászjelentés itt olvasható.

2023. ožujak 17
Posljednje