A Budai Vigadó és egy budai lakóház 2020-ban az Év Háza

Az Év háza pályázat az elmúlt évek alatt kinőtte magát a szűk szakmai keretek közül, és ma már a nagyközönség számára is ismert elismerésnek számít. A pályázat kiírásában olyan szakmai szervezetek vesznek részt, mint a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége, míg a zsűrizésben Ybl-díjas építészek működnek közre. Idén húsz középület és 33 családi ház került az Év háza pályázat szakemberekből álló zsűrijének asztalára. Jakabfi-Kovács Boglárka és Gyürki-Kiss Pál hűvösvölgyi lakóháza kapta a fődíjat családi ház kategóriában, a középületek között pedig a Budai Vigadó felújításáért Nagy Csaba és csapata vehette át a legjobbnak járó elismerést.
A Pesti Vigadó mintájára 1900-ban Budán is épült egy hasonló. A második világháború során a Budai Vigadó épülete súlyosan megsérült, csak részlegesen állították helyre, a 2007-es felújtás csak a homlokzatra koncentrált, így a belső terek és a gépészet folyamatosan pusztult. Az Archikon tervezésében megvalósuló rekonstrukció során azonban egy tágas, világos tér jött létre, az előtérben pedig pompásan előbukkantak a csodaszép kora szecessziós díszítések is. A Budai Vigadó épületében ma a Hagyományok Háza működik. A Jakabfi-Kovács Boglárka és Gyürki-Kiss Pál tervezésében megvalósult hűvösvölgyi lakóház frappáns telepítésével, utcafelőli zártságával, izgalmas tereivel, meg persze a realitásra és józanságra való törekvésével nyerte el a zsűri tetszését.
„Az idei pályázat minden nehézség ellenére további erősödést mutatott, főleg a nemrégen bevezetett középület kategóriában" – fogalmazott az értékelésben Szoják Balázs, az Év háza pályázat kurátora.
A szakmai szövetségek és támogatók által felajánlott hét különdíj is gazdára talált, ezekről szintén a zsűri döntött. A MÉK különdíját Fábián Gábor és Fajcsák Dénes vehette át a Noszvajon tervezett Lombházak projektért. A MÉSZ különdíját Dósa-Papp Tamás kapta Telkiben épült családi házáért. A főtámogatói különdíjat családi ház kategóriában Bártfai-Szabó Gábornak és Bártfai-Szabó Orsolyának ítélték Budakeszin épült családi házáért. A középület kategória különdíját Sipos György és Vesmásné Zákányi Ildikó vehette át az ópusztaszeri gyógynövény-feldolgozó és -bemutató épületért. A családi ház kategória főtámogatója által felajánlott Zöld ház – energiahatékonyság különdíjat Sónicz Péter kapta Üllőn épült családi háza terveiért. Szintén támogatói különdíjjal jutalmazták Fajcsák Dénest és Fábián Gábort cserépfalui családi házáért, valamint Tóth Pétert és Füzes Andrást a Wekerletelep Kispiacért.
A középület kategória közönségdíjasa Huszárik Krisztián kerékpárüzletnek és irodáknak otthont adó biatorbágyi épülete lett, míg családi ház kategóriában Németh Dávid és Csaplár György mosonmagyaróvári családi háza tetszett legjobban a közösségi médiában meghirdetett szavazáson.
A pályázatot a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), a Magyar Építész Kamara (MÉK), a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) szakmai védnökségével írták ki, meghirdetését az építőipar legnagyobb gyártóinak együttműködése tette lehetővé.
A zsűri elnöki posztját idén Noll Tamás Ybl-díjas építész, a MÉK egykori elnöke vette át Dévényi Sándortól, az MMA tagjától, aki továbbra is a grémium társelnöke maradt. További társelnök Hajnóczi Péter, a MÉK elnöke, Krizsán András, a MÉSZ elnöke és Szoják Balázs építész, az Év háza díj kurátora volt.
2020. rujan 19  |  dévényi sándor év háza díj