Tavaszi Irodalmi Gála
2018. május 3. | 18:00

Pesti Vigadó

Újra irodalmi gála

Grendel, Oravecz, Páskándi – csak néhány név azok közül, akik segítségével irodalmi barangolást tehetnek a hallgatók az MMA impozáns székházában. Tavaszi Irodalmi Gálát tart a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata a Pesti Vigadó Dísztermében május 3-án, 18 órai kezdettel. Mezey Katalin főszervező, a tagozat vezetője kérdésünkre elmondta: 2015-ben indították útjára a rendezvénysorozatot, s azóta minden tavasszal és ősszel színvonalas gálaműsor keretében tisztelegnek a kortárs irodalom jeles alkotói és azok alkotásai előtt.
A műsort rendre úgy válogatják össze, hogy az valamilyen aktualitáshoz vagy évfordulóhoz kapcsolódjon. Ezen a hagyományon idén sem kívántak változtatni. Ennek megfelelően a mostani tavaszi irodalmi gála során egyrészt a friss Kossuth-díjasok munkáiból készült összeállítás, de nem kívánnak megfeledkezni azokról az akadémikusokról sem, akik idén valamilyen nevezetes jubileumot ünnepelnek. Megtudtuk: a gálaműsor két tematikus egységből áll. Az elsőben többek között Ágh István, Bogdán László, Farkas Árpád, Grendel Lajos, Király LászlóKiss Benedek, Mezey Katalin, Oravecz Imre, a második részben Hubay Miklós és Páskándi Géza posztumusz MMA-tagok műveiből készült vers, próza- és drámaösszeállítás hangzik el Hűvösvölgyi Ildikó, Oberfrank Pál, Újhelyi Kinga, Jegercsik Csaba, Lux Ádám, valamint Gy. Szabó András előadásában. Mezey Katalin utalt arra, hogy Páskándi Géza is és Hubay Miklós is hatalmas életművet hagyott ránk. A műsor szerkesztői úgy döntöttek, hogy az előbbi írótól a Dávid Ferenc életét feldolgozó, Vendégség című történelmi drámája, utóbbitól pedig az Elnémulás című darabja egy-egy részletét adják elő az irodalmi gálán.
Az Irodalmi Tagozat Tavaszi Gálaműsorának második felében Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karnagy, az MMA elnöke beszél majd terveiről, elnöki koncepciójáról, utána pedig Szkárosi Endre költőt, italianistát kérdezik elsősorban az idei Hubay Miklós-centenáriumról, ennek a nagy 20. századi irodalmi életműnek a jelentőségéről. A zenét a Hungarian FolkEmbassy, azaz a Magyar Népzenei Nagykövetség biztosítja.

A díjmentes programra itt lehet regisztrálni.

A legutóbbi gála műsorába alábbi videóinkban nézhet bele: