Tízéves a Magyar Művészet, a köztestület művészetelméleti folyóirata

Szerkesztők és szerzők részvételével, ünnepélyes keretek között mutatták be november 16-án a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) művészetelméleti folyóirata, a kéthavonta megjelenő Magyar Művészet idei hatodik lapszámát. Ebből az alkalomból megemlékeztek a folyóirat tízéves jubileumáról. 
2023. studeni 16

Koncz Csaba avantgárd fotóművészre, zenészre emlékeztek

Idén hunyt el 84 évesen Koncz Csaba, a magyar avantgárd fényképezés egyik kiemelkedő alakja, aki rövid ideig, 1962–67 között alkotott, majd disszidált, művei sokáig nem voltak ismertek hazánkban. Rá emlékezett november 8-án az MMA Művészetelméleti Tagozata, a rendezvényt Tóth Klára filmkritikus vezette, aki többek között Kincses Károly és Szilágyi Sándor fotótörténésszel beszélgetett Koncz Csaba munkásságáról.

2022. studeni 09

Könyvbemutató Lajtha László írásaiból születésének 130. évfordulóján

Lajtha László zeneszerző-néprajzkutató születésének 130. évfordulója alkalmából 2022. október 10-én a Pesti Vigadó Makovecz termében ünnepélyes könyvbemutatót tartott az MMA Művészetelméleti Tagozata. A Lajtha László írásai I–II. című, kétkötetes, 800 oldalas munka első ízben tárja a kutatók és a zeneszerető érdeklődők elé Lajtha László valamennyi nyilvánosságnak szánt írását, előadását. A hat fejezetben és a függelékben összesen 104 írás olvasható, Berlász Melinda Széchenyi-díjas zenetörténész, az MMA rendes tagja tudományos közreadásában, akit 80. születésnapján is köszöntöttek.

2022. listopad 10

Egy fiatal művész útkeresésétől a hollywoodi hírességek sétányáig – könyv Csupó Gábor életútjáról

Csupó Gábor világhírű animációs filmes kalandokkal és kihívásokkal teli életútjáról szól A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című életrajzi kötet, melyet szeptember 27-én, Csupó Gábor 70. születésnapja alkalmából mutattak be a könyv kiadói, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI), a FilmHungary és az eseménynek otthont adó Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös szervezésében. A kiadvány a FilmHungary Magyarok Hollywoodban című sorozat részeként jelent meg.

2022. rujan 27

Bemutatták a Közelképek írókról-sorozat új köteteit

Kismonográfia Cseres Tiborról, Buda Ferencről és Döbrentei Kornélról
 
A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata szeptember 12-i Élőfolyóirat estjén mutatták be a Cseres Tiborról, Buda Ferencről és Döbrentei Kornélról készült monográfiákat, amelyek az MMA Kiadó Közelképek írókról című sorozatában jelentek meg. A köztestület Andrássy úti irodaházában tartott est háziasszonya Ács Margit Kossuth-díjas író, a monográfiasorozat szerkesztője, az MMA rendes tagja volt. A könyvbemutatón közreműködött Rátóti Zoltán Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, az MMA elnökségi tagja.

2022. rujan 12

„…korának alapvető kérdéseit felvetve maga teremtett szellemi divatokat"

Kétnapos konferenciát tartottak Illyés Gyula életművéről
 
„Illyés Gyula életművének jelentőségét az adja, hogy nem különféle divatokat követve volt korszerű. Ezzel szemben korának alapvető kérdéseit felvetve maga teremtett szellemi divatokat" – fogalmazta meg a 120 évvel ezelőtt született költő, író, drámaíró, műfordító, lapszerkesztő tiszteletére szervezett kétnapos konferencia szervezői nevében Gróh Gáspár irodalomtörténész, szerkesztő. A szeptember 7-én és 8-án a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata kezdeményezésére és szervezésében megvalósult konferencia mindenekelőtt azt vizsgálta, miként van jelen Illyés Gyula életműve az irodalomtudományban és a közgondolkodásban.

2022. rujan 09
Prvo Posljednje