Solti Györgyre emlékezve – koncert, tárlat és kerekasztal

2012. október 21-én száz éve született Solti György, azaz Sir George Solti. A hazai ünnepségek mellett az UNESCO az idei évet Solti György- és Szentágothai János-emlékévnek nyilvánította.

2012. október 25-én a régi Zeneakadémián Bartók, Kodály, Dohnányi és Weiner Leó alkotásai szólaltak meg a Zeneakadémia fiatal tehetségeinek előadásában, a karmester özvegye, Lady Valerie Solti jelenlétében.

Solti György özvegye a koncert előtt bejárta a Ligeti Györgyről elnevezett Wesselényi utcai újjávarázsolt épületet is, majd megnézte a Zeneakadémia emeletén található Liszt Múzeumot, ahol Liszt és Erkel egykor lakott is. A vendéget és más meghívottakat ­– köztük a másik "házigazda" Bogyay Katalin UNESCO nagykövetet, Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkárt és Fekete Györgyöt, az MMA elnökét – Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora kalauzolta. Emlékeztetett rá, Solti mindig is az igazi „hazának" a Liszt Zeneakadémiát tekintette, sosem feledkezett meg mestereiről: a szeretett Weiner Leóról, természetesen Bartókról, Dohnányiról és Kodályról.

26 अक्‍तूबर, 2012  |  emlékest solti györgy