Event large image

Tokody Ilona az Operaház Mesterművésze

A Magyar Állami Operaház Mesterművésze címet adományozták Tokody Ilona operaénekesnek, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának.

Tokody Ilona Kossuth-díjas operaénekes, drámai szoprán, az Operaház magánénekese, a bécsi Staatsoper állandó vendégművésze. 1976-os debütálása óta főszerepek egész sorát énekelte el az Operaház színpadán, hangi adottságainak és kivételes tehetségének köszönhetően azonban a világ legnagyobb operaszínpadain is ismertté vált, a New York-i Metropolitanben 1988-ban mutatkozott be a Bajazzók Nedda szerepében. Európai produkciók gyakori fellépője, a bécsi Staatsoper állandó vendégművésze volt. 1989-ben a világon elsőként énekelte lemezre Mascagni Iris című operájának címszerepét Plácido Domingo partnereként, Giuseppe Patané vezényletével. Számos világhírű énekes, köztük José Carreras kedvelt partnere volt. Legfontosabb szerepei között a Turandot Liuja, a Don Carlos Erzsébete, az Otello Desdemonája, Lauretta és az örök Mimi ihletett előadásmódja operatörténeti jelentőségű interpretációkat adott a hazai és a nemzetközi közönségnek. 1996-tól az Operaház örökös tagja. Európa és Amerika számos nagyvárosában vendégszerepelt.

Az elismerést Ókovács Szilveszter, a dalszínház főigazgatója 2013. április 26-án adta át az operaház Székely Bertalan Termében. Laudációjában ekképp méltatta a művészt: "Csak kevés lírai szoprán született akkora tehetséggel, szerzett oly nagy muzikalitást és futott be olyan ragyogó karriert, mint az elmúlt század utolsó negyedében Tokody Ilona."

A Mesterművész címet 2003 óta adja át az Operaház operaénekeseinek, karmestereinek és balettművészeinek. Azon kevesek vehetik át, akik birtokolják a Kossuth-díjat és a Magyar Állami Operaház örökös tagja címet is. Seregi László halála után tizenkilenc, Tokody Ilonával pedig immár ismét húsz művész birtokolja Magyarországon.

A művész április 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 

26 अप्रैल, 2013  |  díj-kitüntetés tokody ilona