Event large image

Virrasztás Halmos Béláért

Gyászoló családja, barátai, munkatársai és tisztelői a Farkasréti temetőben kísérik el utolsó útjára Halmos Bélát augusztus 9-én, pénteken 14.15-kor. A neves népzenekutató, a magyar táncházmozgalom egyik elindítója életének 68. évében, július 18-án hunyt el. Emlékére a Hagyományok Háza virrasztást szervezett.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Művészeti Akadémia, a Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Baráti Köre saját halottjának tekinti a zenészt. Tegnap este 7 órától a Hagyományok Háza aulájában hagyományos népzenész-szokás szerint virrasztáson vettek búcsút a népzenekutatótól. Az esten fellépett Sebő Ferenc, Juhász Zoltán és barátai, a Tükrös Zenekar, a Tekerősök, az Üsztürü, a Técsői banda, a Fakutya zenekar, a Fonó zenekar, Szalonna és bandája, Tintér Gabriella és Kerényi Róbert, a Csík zenekar, a Budafolk, a Magyarpalatkai banda, a Pendely együttes, Pikó és bandája, a Góbé zenekar, a Hagyományok Háza zenészei és a Bodzafa. A művészek és együttesek este 7-től reggel 6-ig váltásban zenéltek.


Méltatások
Sebő Ferenc Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, a táncházmozgalom egyik úttörője erdélyi turnéja közben értesült Halmos Béla haláláról. "Számtalanszor megfordultunk itt együtt gyűjtőként és előadóként egyaránt, olyan ez most, mintha az életem egyik részét veszítettem volna el. Vigaszt jelent, hogy mindegyikünknek lett saját zenekara, azoknak is társai. Fiatalokkal vettük magunkat körül a Bem rakparti klubunkban, így már a negyedik nemzedék folytatja azt, amit elkezdtünk, és amiről elmondható: mára felépült" – mondta.

Sebestyén Márta Kossuth-díjas népdalénekes felidézte, hogy 12 éves kora óta ismerte Halmos Bélát. "Rajongva néztem a Röpülj páva című tévéműsorban, és kiderült, hogy abba a házba udvarolt és nősült, ahol mi laktunk. Szinte naponta találkoztam vele, tőle kaptam az első eredeti népzenei felvételeket, például Lajtha László Széki gyűjtéseit" – mondta Sebestyén Márta. A népdalénekes arról is beszélt, hogy Halmos Béla fogadott lányaként tekintett rá. "Kamaszkoromban mindenhová mentem, ahol ő és Sebő muzsikált. Később kollégák lettünk, mindig, az elmúlt napokig gondja volt rám. Azt hiszem, ez a zenélésből is következett, ő tényleg kíváncsi volt az emberekre. Erkölcsi példaképemnek tekintem" - nyilatkozta a népdalénekes. (Forrás: MTI)

A filmet készítette: Medgyesi Gabriella, Ordódy Judit, Pap Ádám, Szijjártó Attila. Promontor Televízió, 2013.
9 अगस्त, 2013