Lajtha László-emlékszoba nyílt a Zenetudományi Intézetben

Megnyitották a Lajtha László emlékére berendezett múzeumi szobát a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetében.

A 20. század egyik kiemelkedő magyar zeneszerzőjének használati tárgyaival berendezett helyiség a jövőben a Lajtha-életmű kutatásának központjává is válik. „Minden kulturális emlékhely megnyitása ünnep, de a Lajtha-emlékszoba és kutatóhely átadása több szempontból is kiemelkedő jelentőségű" – kezdte nyitóbeszédét Richter Pál, a Zenetudományi Intézet főigazgatója. Az új múzeum az első olyan intézmény, ahol a szélesebb nyilvánosság előtt is hozzáférhetővé teszik a nagyhatású zeneszerző és népzenekutató életművét, ami így bárki számára szabadon kutathatóvá válik. Az intézet főigazgatója szerint az emlékszoba megnyitása azért is rendkívül fontos esemény, mert Lajtha László egyike a magyar komolyzene legnagyobb alakjainak; Kodály, Bartók és Dohnányi mellett ő is meghatározó alakja a nemzetközileg elismert hazai zeneművészetnek.

„Végre joggal reménykedhetünk abban, hogy ez a nagy alkotó, tudós és sokak elé példaképül állítható igaz ember elfoglalhatja az őt megillető helyet a nemzeti kultúrában" – mondta beszédében Hammerstein Judit, kultúráért felelős helyettes államtitkár. – „Az emlékszoba megnyitásával hosszú ideje felhalmozott adósságunkat törlesztjük Lajtha Lászlóval szemben."

A múzeumban a kéziratok mellett megtekinthető többek között a zeneszerző karmesteri pálcája, könyves szekrénye és Bösendorfer koncertzongorája, melyen Balog József zongoraművész Lajtha néhány darabját is megszólaltatta. 

A megnyitó után konferenciát és koncertet tartottak a zeneszerzőre emlékezve.

19 फ़रवरी, 2013  |  emlékház lajtha lászló