Juhász Zoltán

Ősforrások

Juhász Zoltán egy gyimesi lassú magyaros megtalálásáról, mívesen faragott pásztorfurulyáról és arról a tapasztalatáról, hogy a magyar társadalom kisközösségek formájában is újraépíti önmagát
 
A Prima Primissima díj idei jelöltjei között találjuk Juhász Zoltán népzenész, népzenekutatót, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját, aki a Kárpát-medencében fellelhető hagyományos furulya- és dudajáték nyomába eredt közel fél évszázaddal ezelőtt. A Zeneakadémián és az Óbudai Népzenei Iskolában tanít, számítógépes eurázsiai összehasonlító elemzéseit számos nemzetközi és hazai publikációban ismertette. Vallja, hogy a flow-élmény, amely a természet működtetésében résztvevő embernek jut – és talán jár is – megnyilvánul a zenélésben.
15 नवंबर, 2023

70 éves a MÁNE – „A Magyar Állami Népi Együttes alapküldetése, feladatai és céljai hetven éve nem változtak"

„Vallom, hogy a színpadi néptánc létezése egy nemzet számára nemcsak művészet, hanem identitásforrás is." Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője, Harangozó Gyula-díjas, érdemes és kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja az évfordulós rendezvényekről, és persze személyes művészi hitvallásáról is mesélt. (Kurucz Éva interjúja)

1 सितंबर, 2021

Szent Korona-kilátót és Fekete György-emlékoszlopot avattak Kisgyőrben

2021. augusztus 28-án ünnepélyes keretek között adták át a Szent Korona-kilátót és professor emeritus Fekete György emlékoszlopát Kisgyőrben. A rendezvényen köszöntőt mondott Kékedi László polgármester és Bánné Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke. A kilátót és a hozzá tartozó beruházásokat Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, országgyűlési képviselő, az emlékoszlopot Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke adta át.

30 अगस्त, 2021

Tápláló gyökér

Galánfi András fafaragó, népművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja munkáiból nyílt rendhagyó szabadtéri tárlat Hajdúszoboszlón, a fürdő előtti sétányon. A Kossuth-díjas hajdúszoboszlói népművész, népi iparművész, tanár, előadóművész, Hajdúszoboszló díszpolgára életútját Czeglédi Gyula polgármester méltatta a tárlatmegnyitón. A Tápláló gyökér című kiállítás az általa vezetett létavértesi alkotótábor ideje alatt, 2021. augusztus 21. és 26. között tekinthető meg.

24 अगस्त, 2021

Halmos Béla népzenész, népzenekutató 75 éves lenne

Halmos Béla Széchenyi-díjas előadóművész, népzenekutató, a magyarországi táncházmozgalom egyik elindítója és első prímása, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja hetvenöt éve, 1946. június 4-én született Szombathelyen. Sok évtizedes aktív tevékenysége során fáradhatatlanul a magyar népi kultúra és a táncházmozgalom ügyéért dolgozott, 2013 nyarán bekövetkezett váratlan haláláig. Halmos Bélára az MTVA Sajtóarchívumának portréja segítségével emlékezünk.

4 जून, 2021

„A népzene is mindig a hagyományt fenntartó közösség szolgálatában állt"

Interjú Eredics Gáborral

„A zenész számára is a gyakorlás egy szokásos »home office« tevékenység" – meséli Eredics Gábor, népzenész, zenetanár, a Kossuth-díjas Vujicsics együttes alapítója, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, akit a kulturális élet újraindulásáról, és Bartók Béla szellemi örökségéről is kérdeztünk. (Kurucz Éva interjúja)

1 जून, 2021
पहला पिच्छला