Makovecz Imre és a nomád nemzedék

Kiss Ferenc „hangépítész" sorozata

Makovecz Imre életműve ezer szállal kötődik a múlt század hetvenes éveiben kibontakozó népművészeti mozgalomhoz. Szellemisége, gondolatai nagy hatással voltak az úgynevezett „nomád nemzedék" képviselőire. Zenészek, kézművesek, táncosok éppúgy mesterüknek tekintik, mint sok építész. Életében tisztelték és hallgattak rá, kikérték véleményét, megfogadták tanácsait. Szerves gondolkodásmódjuk, világszemléletük kialakításban vezető szerep jutott neki. Kisugárzása, hatása az élő népművészetre és a kortárs művészetekre ma is eleven.
A most induló programot a Makovecz Imre Alapítvány szervezi. Házigazdánk, a legendás Sevillai Magyar Pavilon programzenéjének alkotója, a mester szellemi örökségéről beszélget vendégeivel és azok tanítványaival. Felidézi velük a nagy találkozásokat, a meghatározó, fontos pillanatokat, latolgatva a jövő lehetőségeit is, persze, a továbbadás és utánpótlás-nevelés reális esélyeit.

PROGRAMOK:
2019. február 20-án, szerdán 18.00 órától
- Szabó Zoltán néprajzkutató, népzenész-zenetanár
A népzenével már gyermekkorában megismerkedett, mivel szülőfalujában, Sárbogárdon akkor még helyi parasztbanda muzsikált. Aktív zenésszé Csányi Zsolt bunyevác harmonikás mellett vált, akivel később a Baranya Táncegyüttes zenei kíséretét is ellátták egy időben. Életútját, lemezeit, tudományos munkáit itt lehetetlen felsorolni, a legfontosabbakról majd mesél ő maga, személyesen. 2007 óta vezeti az Óbudai Népzenei Iskola duda-tanszakát, jelenleg két tárogatós növendéke is van. A beszélgetés során makoveczi gondolatok és a kortárs népművészet című rövid előadásában a tárgyak és alkotóik, a minőség és hitelesség kérdéskörét vázolja fel számunkra szemléletesen, de mesél a hagyományozódás lehetséges mai és jövőbeli lehetőségeiről is.

2019. március 20-án, szerdán 18.00 órától
- Szvorák Katalin előadóművész
2019. április 24-én, szerdán 18.00 órától
- Eredics Gábor népzenész
2019. május 22-én, szerdán 18.00 órától
- Nagy Mari és Vidák István textilművészek
2019. június 12-én, szerdán 18.00 órától
- Henics Tamás fotográfus


HELYSZÍN:
Makovecz Központ és Archívum
1125 Budapest, Városkúti út 2.

A rendezvényeinkre a belépés ingyenes, de a Ház befogadóképességére való tekintettel regisztrációhoz kötött, mely az office@makovecz.hu e-mail-címen, vagy a 06 30 314 4879 telefonszámon tehető. Regisztráció nélkül a belépés a fennmaradó helyek függvényében lehetséges.