A Magyar Állami Népi Együttes fellépése Rómában

2022. március 31-én a magyar motívumvilágot, hímzéseket, táncokat és népzenét bemutató estet rendeztek a római Collegium Hungaricumban, ahol Csilléry Orsolya grafikusművész és Bácsné Balla Gyöngyi csipkekészítő, viseletkészítő népi iparművész Képírás és hímzés nyelvén című kiállítása alkalmából a Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője, az MMA rendes tagja Táncos Magyarok – Zenés-táncos barangolás a középkortól napjainkig címmel tartott előadást.
Az Intézet székhelyén, a Róma város központjában található Falconieri-palotában az estre annyian voltak kíváncsiak, hogy be sem tudtak férni az I. emeleti kiállítótérbe. A megnyitón elhangzott, hogy "a magyarok történelme viharos évszázadokból állt. Az államunk megalapítása óta eltelt ezer év alatt többet éltünk idegen hatalmak uralma alatt, mint azoktól függetlenül. Múltunknak dicsőséges és szörnyűséges pillanatai vannak, nyugodt évtizedek ritkán akadtak. Talán ennek is köszönhető a magyar kultúra gazdagsága, különösen az a kultúra, amit elrabolni és elvinni nem lehetett. Meséink szereplői, zenénk dallamai mind a mai napig azt a világot is megidézik, amikor még nem váltunk a keresztény Európa részévé, s ezeket nem rabolhatta el tőlünk se a tatár, se a török, se a német. Nem vihették és vehették el tőlünk többszáz éves motívumainkat se: ha a kifestett ház el is égett, ha a ruha el is rongyolódott, a nagyszüleinktől tanultak alapján újraépítettük, újrafaragtuk, újrahímeztük, ami elveszett. A viharos történelmet élő népnek az élet nehéz kérdéseket vet fel újra és újra. Régen épp úgy, mint ahogyan ma is. Nehéz kérdésekre pedig nincs könnyű válasz. Ideig-óráig elfelejthetjük a gondjainkat egy jó pohár bor vagy egy csinos nő, jóképű férfi mellett. Félelmeinket leküzdeni, veszteségeinket elfogadni, az élet kérdéseire választ kapni csak a valódi értékek által tudunk. Azok által az értékek által, amiket többszáz éve is annak tartottak őseink, de amiket újabb és újabb formába öntve mi magunk is létre tudunk hozni. Magányosan, mert hímezni tudunk vagy rajzolni, vagy másokkal közösen, táncolva, énekelve, mesét mondva a gyerekeknek. A mai este ezeket a réges-régi kincseket szeretnénk megmutatni azoknak, akik nem ismerik. Azokat a kincseket, amik a legnehezebb pillanatban is erőt és bizalmat adtak őseinknek, s amik ma nekünk adnak örömöt, erőt egy félelemmel átszőtt világban is. Régi gyökereinket, amiken mindig új és új virág hajt ki."
A Táncos magyarok – Zenés-táncos barangolások a középkortól napjainkig című vetített előadásában Mihályi Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője felidézte a magyar történelem legfontosabb eseményeit, s ezekhez kapcsolódóan mutatta be a magyar tánc és zene legjellemzőbb motívumait. Előadását az Együttes táncosainak és zenészeinek bemutatója kísérte, ami a döntően olasz közönség körében hatalmas sikert aratott. Megjelentek páros ugrós és ügyességi, valamint eszközös (botos, üveges, zsebkendős) táncok a Balaton déli vidékeiről, férfi szóló botos tánc Északkelet-Magyarországról, forgatós-páros és virtuóz férfi táncok Erdélyből, Mezőségről és Kalotaszegről.
Másnap, április 1-jén este az érdeklődők a MÁNE által vezetett táncházban ismerkedhettek meg a magyar tánchagyománnyal.
4 अप्रैल, 2022  |  magyar állami népi együttes mihályi gábor