Ünnepi Könyvhét az MMA Kiadóval

2019. június 13. és 17. között 90. alkalommal rendezik meg az Ünnepi Könyvhetet, a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri ünnepét. A hagyományos fő helyszín, a Vörösmarty tér felújítása miatt idén a Dunakorzón, a Vigadó tér és a Március 15. tér közötti területen várják a könyvbarátokat. Ahogy már az előző könyvhéten, az MMA Kiadó önálló pavilonnal vesz részt az eseményen. A Magyar Művészeti Akadémia ebben az évben a könyvhéten részt venni kívánó határon túli magyar kiadókat is támogatta oly módon, hogy négy stand (erdélyi, felvidéki, délvidéki és kárpátaljai kiadók pavilonja) bérleti díját biztosította számukra.
A 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok 168 kiadó és könyvesműhely kínálatával, több mint 300 új kötettel várja a közönséget a Duna-korzón, a Vigadó tér és a Március 15. tér közötti területen. Budapesten és sok vidéki városban (pl. Győrben, Kecskeméten, Szegeden, Nagykőrösön, Balatonfüreden, Ózdon, Esztergomban, Szolnokon, Hódmezővásárhelyen, Nyíregyházán, Miskolcon, Dunaújvárosban, Nagykátán, Székesfehérváron, Debrecenben, Kiskunfélegyházán) a kiadók több száz dedikálást szerveznek szerzőiknek, az érdeklődők pódiumbeszélgetéseken, könyvbemutatókon ismerhetik meg az új műveket, melyeket ezúttal is jelentős kedvezményekkel vásárolhatnak meg a kiadók standjainál.

Az MMA Kiadó könyvhétre megjelenő kiadványairól bővebben itt lehet tájékozódni: https://www.mmakiado.hu/kiadvanyok
 
Dedikálások az MMA Kiadó pavilonjánál:
 
június 14. (péntek)
Varga Zoltán – 15:00 óra

Varga Zoltán: A kecskeméti animációs film

A magyar animációs film több mint 100 éves históriájának egyik fontos helyszíne Kecskemét. Vízipók-csodapók, Magyar népmesék, Száz éve történt… csak néhány a nagysikerű animációs filmek közül, melyek a Kecskemétfilm Kft. néven világhírűvé vált stúdióban születtek. Varga Zoltán kötete színes illusztrációkkal varázsolja elénk a műhely és az animációs filmek történetét.


június 15. (szombat)
Vári Fábián László költő, író, az MMA rendes tagja – 14:00 óra

Vári Fábián László: A kakukknővér. 76 ruszin és ukrán népballada
A kakukknővér páratlanul gazdag gyűjteményt kínál a nem egyszer véres és kegyetlen, ugyanakkor érzelmekkel teli ruszin és ukrán balladakincs legjavából Vári Fábián László értő és érzékeny fordításában.

Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, az MMA levelező tagja – 15:00 óra

Andrásfalvi Bertalan: Jövőnk gyökerei. Írások a népművészetről
A Jövőnk gyökerei Andrásfalvy Bertalan népművészeti tárgyú cikkeit gyűjti egybe. A szerző a táncban, dalban, hímzésben megnyilvánuló önkifejezés módjait az emberi kapcsolatokon keresztül igyekszik leírni és bemutatni.

Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA levelező tagja – Bodonyi Csaba építész, az MMA rendes tagja – 16:00 óra

Sulyok Miklós: Bodonyi Csaba építészete
Sulyok Miklós tematikus egységekre bontva elemzi Bodonyi Csaba építész életművét. Bemutatja a Nyíregyházán született, majd Miskolchoz mindmáig szorosan kötődő építész szakmai pályáját az 1970-es évek szigorúan konstruktív, funkcionalista szemléletétől kezdve a kétezres évek árnyaltabb, regionalista karakterű megközelítéséig.

Tóth György fotóművész, az MMA rendes tagja – Palotai János – 17:00 óra

Palotai János: Tóth György. Test-Terek / Body Spaces
A lenyűgöző és merész képanyagot felvonultató album a Balogh Rudolf-díjas fotóművész, Tóth György multiexpozíciós technikával készült egyedülálló aktfotóit mutatja be, Palotai János értő elemzéseivel.


június 16. (vasárnap)
Filep Tamás Gusztáv – 14:00 óra

Filep Tamás Gusztáv: Ligeti Ernő
Filep Tamás Gusztáv művelődéstörténész, szerkesztő monográfiájában a teljes életmű ismeretében igyekszik megtalálni Ligeti helyét az erdélyi irodalom értékrendjében.

Szunyoghy András festő- és grafikusművész – 15:00 óra

Szunyoghy András: Ceruzarajz. Minden, amit a ceruza használatáról tudni kell
A világszerte tucatnyi országban és nyelven megjelenő oktatókönyvek – Művészeti anatómia, Rajz ABC, Nagy rajziskola – szerzője, Szunyoghy András grafikusművész legújabb munkája nélkülözhetetlen mindazok számára, akik most ismerkednek a ceruzarajzolás szépségeivel és nehézségeivel, de hasznos azoknak is, akik apró mesterfogásokkal szeretnék tökéletesíteni tudásukat. A részletes és szemléletes képanyagot jól érthető szöveges leírások egészítik ki, így a gyakorlati tanácsok és elméleti információk a legegyszerűbb térformáktól a legbonyolultabb alakrajzokig megbízható segítséget nyújtanak a tanulásban. A Ceruzarajz nemcsak fejezetekre bontott rajziskola – a Kreatív Képzőművészet igazi kincsestára!

Papp Endre – 16:00 óra

Papp Endre: Görömbei András
Papp Endre monográfiájában Görömbei András példátlanul lényeglátó írásainak esszenciáját kapjuk, így a könyv nem pusztán irodalomtörténeti adalékként megkerülhetetlen, hanem egy korszakos egyéniség portréja is egyben.