HuGlass 2017

Üvegművészek kiállítása a Bazilikában

A Magyar Üvegművészeti Társaság HuGlass 2017 címmel harmadik alkalommal rendezi meg csoportos kiállítását, amelyen mintegy 60 magyar és külföldi művész – köztük az MMA tagjai – több mint 100 alkotással szerepelnek. Egy válogatás már az Art Marketen is látható volt, de a fő tárlat október 18-án nyílt meg és november 12-ig látogatható a Szent István-bazilikában. Az esemény támogatója és partnere a Magyar Művészeti Akadémia.
A HuGlass-al idén két budapesti helyszínen lehet/lehetett találkozni. Október elején az Art Market Budapest keretében egy szűkebb válogatással a művekből, a nagy kiállítással pedig egy varázslatos helyszínen, a főváros szívében elhelyezkedő Szent István-bazilika emeletén, ahol a hagyományos kézműves gyökereket ápoló alkotásokat és a progresszív kortárs műveket is különleges atmoszféra lengi körül. 
A kiállításon az érdeklődők átfogó képet kaphatnak a mai magyar üvegművészet külföldön méltán népszerű törekvéseiről. A tárlaton a Magyar Üvegművészeti Társaság (MÜT) minden tagja kiállíthatott, céljuk a szakma bemutatása a nagyközönségnek, pillanatkép létrehozása az autonóm képzőművészeti törekvések, az építészeti felhasználás és a design területéről.
A kiállítók között a nemzetközileg is számon tartott alkotók mellett bemutatkozik a friss diplomás generáció is. A csaknem 60 üvegművész az elmúlt két év során készült két művet állít a közönség elé, így épül fel a több mint 100 alkotást bemutató tárlat.
Idén első alkalommal szakmai és közönségdíjat is kiosztanak. Az egyiket a megnyitón, a másikat a finisszázson, ezzel is ösztönözve az üvegművészet képviselőit és a társaság tagajait kimagasló alkotások létrehozására. A kiállítást szatellit programok is kísérik, kisebb önálló kiállítások, előadások formájában. Ahogy az ezt megelőző években (2012, 2014) is, a kiállításról ezúttal is nyomtatott katalógus készül. A kiállítást Karin Rühl, a frauenau-i üvegmúzeum igazgatója nyitotta meg.

A kiállítók névsora: Ábel Tamás, Balogh Eleonóra, Bánó Rita, Biliczki Anett, Bohus Zoltán (MMA), Borbás Dorka, Borkovics Péter, Botos Péter, Budai Zsolt, Budahelyi Tibor, Carcass James, Darabos Anita, Dárdai Nikolett, Edőcs Márta, Farkas Diána, Farkas Vajk, Fűri Judit, Gaál Endre, Gáspár György, Gonzales Gábor, Grünfelder Judit, Hefter László, Hegyvári Bernadett, Homoki Anikó, Ioannidou Thomai, Kohut-Görömbei Luca, Kóródi Zsuzsanna, Köblitz Birgit, László Kyra, Lendvai Péter Gergely, Lukácsi László (MMA), Melcher Mihály, M Tóth Margit, Németh Hajnal Auróra, Polyák János, Sipos Balázs, Smetana Ágnes, Soltész Melinda, Szabó Péter, Szilágyi Csilla, Szőke Barbara, Tomay Kata, Török Sára, Varga Dóra, Varga Gyöngyvér, Vida Zsuzsa, Virág Hajnalka.
Meghívott vendég művészek: Oliver Lesso (Szlovákia), Agnieszka Lesniak (Lengyelország), Vladimir Klein (Csehország).

Helyszín: Szent István-bazilika (1051 Budapest, Szent István tér 1.)
20 अक्‍तूबर, 2017  |  kiállítás bohus zoltán lukácsi lászló üvegművészet iparművészet