Hazaköltözik Schrammel Imre gyűjteménye

A szombathelyi múzeumi negyed kialakításának tervéhez illeszkedve a volt Éva-malomban helyezik el Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész, a nemzet művészének, az MMA rendes tagjának életművét, amelyet az alkotó három éve ajánlott fel szülővárosának. A szombathelyi közgyűlés októberben döntött úgy, hogy egy 280 milliós keretösszeggel kiírt pályázatra a Schrammel-életmű elhelyezésének céljával nyújtanak be pályázatot.
Az elnyert összeg azonban nem fedi a volt Éva-malom felújítását, ezért a közeljövőben ennek csupán előkészítése valósul meg és a szombathelyi Iseum előtt alakítanak ki egy szabadtéri bemutatóhelyet. A volt Éva-malom – mely eredetileg búzaraktárnak épült, majd méltatlan átépítések áldozata lett – felújítására újabb uniós pályázatot nyújtanak be, amelyből a tervek szerint teljes körűen finanszírozzák majd a koncepció gyakorlati megvalósulását. A jövőben a város rendelkezik majd a felújításhoz szükséges jogokkal, hiszen az épület tavasszal még magántulajdonban volt, most azonban az állam veszi meg és a megállapodás értelmében az ingatlant kezelésbe adják az önkormányzatnak. Az előbbiekből fakadóan az épületet Szombathely városa hasznosíthatja majd, ennek azonban feltétele a sikeres uniós pályázat, az elnyert támogatásból így létrejöhet a régen megálmodott múzeumi, kulturális negyed, amelyben kiemelt helyet foglalhat majd el Schrammel Imre életműve.
Schrammel Imre rendkívül szoros kapcsolatot ápol Vas megyével és Szombathely városával. Az akadémikus alkotóművészetét meghatározó élményként felelevenítette, hogy fiatalabb korában gyakran vizsgálta a szeszélyes és éppen ezért többször megáradt Rába később leülepedett hordalékát képező agyag jellemzőit és tulajdonságait. Az előbbi indíttatásból fakadt az életművében későbbiekben is folyamatosan megjelenő rendkívül személyes, már-már transzcendens kapcsolata az agyaggal, amelynek önmaga által is bevallottan legnagyobb inspiráló ereje a szűnni nem akaró kíváncsiság.

24 जुलाई, 2018  |  schrammel imre kerámiaművészet kiállítóhely