Harmadszor adják át a Kovács László–Zsigmond Vilmos operatőrdíjakat

A Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája a Sparks kamera- és lámpakölcsönző céggel közösen idén harmadik alkalommal rendezi meg a Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyt. Február 7-én, pénteken este 18 órakor a Pesti Vigadó dísztermében tartják a díjátadó eseményt, amelynek fő támogatói a Nemzeti Filmintézet és a Magyar Művészeti Akadémia. Az életműdíjat idén Máthé Tibor, Jancsó Nyika és Szalai András, a Bojkovszky Béláról elnevezett díjat kiemelkedő életművéért Hajdú Miklós fővilágosító kapja. Ez évben először Kameraman díjat is kiadnak, ezt Bille Lászlónak ítélték, a szintén most debütáló Fénymegadó díjat pedig Kovács László veheti majd át. A Zsigmond Vilmos által 2005 óta támogatott diák kategória mellett négy kategóriában – játék-, tévé-, dokumentum- és kisjátékfilm – osztanak ki elismeréseket. Február 6-án az Európai Operatőr Szövetség, az IMAGO tizenegy tagú vezetőségének részvételével nemzetközi szakmai program is kapcsolódik a rendezvényhez.
15 जनवरी, 2020

Áprilistól Közösségi mozi és médiaműhely 19 megyében

Az első magyar mozifilm elkészülésének 115. évfordulója, valamint az első magyar mozgókép megszületésének 120. évfordulója alkalmából áprilistól Közösségi mozi és médiaműhely címmel országszerte 19 településen indít ifjúsági közösségfejlesztő mintaprogramot a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI). A program támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

5 अप्रैल, 2016

Sára Sándor Gulag-filmjei

A VERITAS Történetkutató Intézet a MaNDA és az MTVA közreműködésével a „GULÁG-GUPVI Emlékév" keretében oktatási, felnőttoktatási céllal jelenteti meg Sára Sándor tabukat döntögető történelmi dokumentumfilmjeinek kiemelkedő darabjait. A XX. századi történelem poklát megjárt szemtanúk megrendítő vallomásai a szovjet lágerekben raboskodó ártatlan magyarok évtizedekig tiltott történetét tárják fel, megelevenednek a szovjet börtönök és a szibériai munkatáborok szenvedéssel teli emlékei.

4 अप्रैल, 2016

Sirató, passió, húsvéti népszokások – Erdély leírása a XX. század végén

Az Erdély leírása a XX. század végén értékmentő sorozat Sirató, passió, húsvéti népszokások című dokumentumfilmjét 2016. március 25-én vetíti a közmédia Duna World csatornája. A film elkészülését a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

25 मार्च, 2016

A szépség koldusa – Móser Zoltán kötetéről

Móser Zoltán fotóművész, etnográfus és író, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja 70. születésnapjára jelent meg az MMA támogatásával készült kötet, mely összegzi eddigi munkásságát és bemutatja a művész életútját is.

23 मार्च, 2016

Te Deum – Olasz Ferenc életmű-kiállítása

2016. február 27. és április 10. között látható a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjának, Olasz Ferenc fotográfus életmű-kiállítása a Vigadó Galériában. A kiállítás Olasz Ferenc számtalan szakrális témájú fotójából – Kárpát-medencei templomok, útszéli és temetői fejfák és kőkeresztek, pléhkrisztusok, alsópáhoki portrék – könyveiből és több mint száz televíziós-filmes munkájából válogat.

26 फ़रवरी, 2016
पहला पिच्छला